Вчені довели, що вакуум не порожній


Фахівці Інституту астрофізики в Мілані довели, що вакуум з точки зору квантової фізики не є порожнім. Він заповнений віртуальними частинками і античастинками, які постійно з’являються і зникають. Про відкриття повідомляє стаття у виданні MNRAS.

Вакуум подібний призмі

Вакуум з точки зору квантової фізики є полем, яке складається з пар частинок і античастинок, стверджують вчені. Частинки постійно народжуються і знищуються, і взаємодія частинок впливає на поведінку світла і атомів особливим чином.
Довести, що вакуум не порожній, допомогло вивчення поляризації світла пульсара
Теорія квантової електродинаміки стверджує, що в сильному магнітному полі властивості вакууму подібні властивостями призми, яка розщеплює світло на дві складові. Цей ефект вчені називають подвійним заломленням вакууму. Один з авторів відкриття Роберто міньянего стверджує, що високу лінійну поляризацію світла пульсарів неможливо пояснити, якщо не враховувати ефекту подвійного заломлення.
За словами міньянего, при наявності сильних магнітних полів вакуум впливає на поляризацію світла. Він змушує світло розщеплюватися і поляризуватися так само, як в призмі і деяких природних кристалах. Про це ефекті говорили вчені з 30-х років минулого століття, проте пояснень або доказів знайти не могли.

космічне відкриття

Пульсар RX J1856.5-3754 в сузір’ї Південної Корони знаходиться на відстані 400 світлових років від Землі, практично не випромінює радіохвиль і не оточений залишками наднової, які можуть «фонить». Команда міньянего спостерігала за цим пульсаром за допомогою телескопа VLT в обсерваторії Паранал в Чилі і побачила, як вакуум розщеплює світло на дві складових.
По суті, пульсар — це надщільного скупчення матерії, яка є надпотужним джерелом магнітних полів. Це якість робить пульсар ідеальним місцем для вивчення квантових властивостей вакууму.

Астрономи змогли виміряти поляризацію світіння пульсара RX J1856.5-3754 за допомогою оптичного телескопа. Цей показник склав 11-21%, і досягти такого рівня лінійної поляризації було б неможливо, якби вакуум, що оточує пульсар, що не розщеплював світло.

Comments are closed.