Російські вчені шукають рецепт безсмертя за допомогою комп’ютера

Вчені з МФТІ разом з колегами з компанії InSilico створили програму для перевірки засобів, які в теорії повинні сповільнювати старіння, повідомляє РІА Новини.

Щорічно вчені відкривають сотні молекул речовин, здатних уповільнити старіння тварин. Проводяться досліди на мишах, черв’яках класу нематод, дріжджах та інших організмах. Але невідомо, чи зможуть ці кошти продовжити життя людини. Вчені вивчають це питання.
Старіння населення — одна з глобальних проблем, що стоять перед людством. Розробка ефективних підходів для створення геропротекторов і їх валідація стосовно людини — актуальний виклик для біомедицини. Ми запропонували можливий підхід, що наближує нас до вирішення цього завдання.

дослідження

Біологи з МФТІ і InSilico знайшли спосіб прискорити процедуру дослідження вплив речовин, що уповільнюють старіння, на людину. За допомогою комп’ютерної програми «Героскоп» вони моделюють процес зміни людських клітин під дією цих коштів. Вчені порівнювали рівень впливу молекул «безсмертя» на ДНК молодого і старого організму.
Обчислення проводилися на мощнейщіх графічних прискорювачах Nvidia Tesla K80.
результати
Вчені вивчили 70 недавно відкритих молекул, які показали хороші результати уповільнення старіння в дослідах на тваринах. Алгоритм «Героскоп» дозволив відокремити 10 найефективніших речовин. Комп’ютерна модель показала, що ці молекули сильно впливають на старіння клітин. Але ефект не завжди передбачуваний.
Найкраще вплив на людину показали дві молекули — NAC і PD-98059. Перше речовина була знайдена в ході дослідів на мишах — вдалося продовжити їхнє життя на 40%. Друге засіб перевіряли на дрозофилах — вони старіли на 27% повільніше.
Автори задоволені результатами дослідження. Залишилося дочекатися випробувань молекул NAC і PD-98059 на реальних людей.

Comments are closed.