Сучасні технології

Звідси: ckman.pp.ua

Видання The Runet розповіло про п’ять сучасних технологіях, які до сих пір не поширені в Росії — «розумні» будинки, таксі з автопілотом, доставка товарів дронамі і іншого зі світу IT.

Розумний будинок

Розумний будинок

Ні-ні, технології, пов’язані з «інтернетом речей» в Росії існують: це і розумні лічильники, і чайники, якими можна управляти з мобільного телефону. Гірше справи йдуть з уже готовими споживчими системами, на зразок розробок Nest Labs від Google або Amazon Echo.
В ідеалі, розумний будинок об’єднує в собі безліч функцій з управління освітленням, замками дверей, гучністю мультимедійних систем і багатьом іншим — завдяки цьому користувач може відмовитися від нескінченної кількості перемикачів, пультів і інших пристроїв управління.

Для того, щоб встановити таку систему в Росії, сьогодні доводиться або самому бути гиком зі стажем, або звертатися до підрядників. У той же час, на Заході вже кілька років як доступні готові системи.
На шляху до поширення розумних будинків серед російських користувачів є кілька перешкод. Перше — досить висока ціна на гаджети «розумного будинку», друга причина — недостатня поінформованість користувачів про те, що таке «розумний будинок» і навіщо це їм потрібно. Обидві причини могли б виправити вже готові сети від Google і Amazon, які гранично зрозумілі і продаються на Заході за доступною ціною. Але коли їх офіційної появи чекати в російських магазинах, поки неясно.

Автомобілі з автопілотом

Одна з найгарячіших тем останніх років в 2016, нарешті, наблизилася до того, щоб стати реальністю: Uber, наприклад, вже возить на автомобілях з автопілотом жителів Піттсбурга.

У Росії ж «самохідні» авто поки можна побачити тільки на YouTube або в фантастичних фільмах. По-перше, для них потрібна високоякісна дорожня інфраструктура, що включає не тільки якісне полотно, а й добре помітну розмітку, відбійники і інші візуальні орієнтири. По-друге, технологічна підтримка: інформація про пробки на дорозі, можливість обмінюватися даними c об’єктами інфраструктури та іншими учасниками дорожнього руху. А для цього потрібно ще й швидке, надійне інтернет-з’єднання, доступне повсюдно. Як відзначають експерти, цілком безпечна робота автопілота в автомобілях стане можлива тільки після повсюдного впровадження 5G.
Втім, розмови про автомобілі-безпілотники в Росії вже ведуться. Правда, причина не в безпеці пасажирів, а в швидкій і надійній доставці вантажів. У лютому минулого року КамАЗ повідомив, що спільно з Cognitive Technologies розробляє вантажівка-безпілотник. Витрати на цей проект, як очікується, складуть до 18 млрд рублів.

електромобілі

За даними аналітичного агентства «Автостат», на частку Росії припадає близько 0,06% всіх електромобілів в світі — 722 з 1,26 млн одиниць. За перші сім місяців 2016 року у всій країні було куплено лише 38 таких авто.
Причин кілька. Найбільш очевидна — складності з зарядкою акумулятора. Незважаючи на те, що в Росії вже почали з’являтися станції, де можна зарядить електрокар, їх все ще дуже мало. Популярний в США спосіб зарядки електромобіля — як звичайний побутовий прилад, від домашньої електромережі — для жителів висотних будинків, звичайно, не підходить.

Нарешті, не можна забувати, що бензин в Росії коштує набагато дешевше, ніж в інших країнах, та й екологія мало кого хвилює. А адже саме економія і захист навколишнього середовища — основні причини, за якими Tesla і подібні електромобілі користуються популярністю.

доставка дронами

Маленькі безпілотники — справжні зірки останніх кількох років. З них можна знімати відео, влаштовувати гонки або дуріти ще десятками різних способів. Але дрони можуть бути і дуже корисними — наприклад, для супершвидкої доставки товарів.
Ще в 2013 році Amazon запустила проект Amazon Prime Air по розробці дронів, що доставляють невеликі посилки протягом півгодини після замовлення в інтернет-магазині. У США польоти дронів з посилками на борту вважаються нелегальними, так що поки інтернет-гігант тестує свої розробки в країнах з більш м’яким законодавством, наприклад, Канаді та Великобританії.

У Росії перевезення посилок за допомогою дронів (і взагалі, управління ними) законодавчо не регулюється ніяк: відповідні нормативні акти тільки розробляються. Проте, це не означає, що безпілотниками можна управляти де завгодно і коли завгодно. У жовтні 2016 року в Красноярську власника Мультикоптер оштрафували на 3 тис. Рублів через те, що він не отримав дозвіл на використання повітряного простору. У тому ж році сиктивкарського підприємця оштрафували на 50 тис. За доставку піци дронамі (причина — доставка вантажів без ліцензії). Однак в подальшому рішення суду оскаржили і штраф скасували.

Коротше кажучи, перш, ніж російські інтернет-магазини почнуть доставляти товари за допомогою дронів, потрібно, щоб ця діяльність стала легальною. А навіть в США цього очікують не раніше, ніж у 2020 році.
Музичні сервіси з рекомендаціями
Стрімінговие сервіси в Росії є — у популярній «Яндекс. Музики »велика бібліотека, до того ж сервіс абсолютно безкоштовний. Величезний вибір музики є і «ВКонтакте». Але і те, і інше працює, швидше, як музичний плеєр, а не як ідеальна радіостанція, де музику вибирають для вас.

Такі програми, як Spotify і Tidal знамениті перш за все своєю системою рекомендацій. Збірки для них складають імениті критики і відомі музиканти, недарма власник Tidal — репер Jay Z. Є ще додаток Pandora, в якому добірки треків доповнюють тисячі радіостанцій на будь-який смак.
Відповідних аналогів цих сервісів в Росії поки немає. Залишається або чекати їх приходу в нашу країну (з’явився же в Росії Netflix!), Або стежити за вітчизняними сервісами: а раптом новий Spotify ось-ось з’явиться прямо у нас перед носом?

Comments are closed.