Як купити і встановити Windows 8

Переважна більшість настільних комп’ютерів і ноутбуків у світі зараз використовують саме ОС розробки Microsoft. Тому, якщо не станеться революції, найближчими роками з новою операционкой Windows 8 і її «плитковим» інтерфейсом зіткнуться практично усі користувачі комп’ютерів. Ми постараємося зробити так, щоб ви були готові до цієї зустрічі.

Читайте також: Досвід виживання в Windows 8: курс молодого бійця

Як купити
Спершу непогано було б розібратися, які взагалі є варіанти знайомства з Windows 8. По-перше, зовсім не обов’язково купувати нову операционку — можна викачати і використати пробну версію Windows 8 Корпоративна абсолютно безкоштовно впродовж 90 днів. Правда, в пробній версії доки немає підтримки російської мови, але щоб подивитися, «що це за звір» — цілком достатньо і англомовного варіанту. Після 90 днів система стане непрацездатною(почне вимикатися кожну годину), але оновитися до нормальної Windows 8 з неї не вийде, доведеться встановлювати заново все наново.

Другий шлях — розщедритися на Windows 8 Професійну, тим більше що до 31 січня 2013 року вона коштує(у разі скачування з Мережі і купівлі ключа онлайн) безпрецедентні 1 290 рублів. У «офлайновом» магазині та ж сама купівля обійдеться в 2 190 рублів. Після закінчення пільгового періоду ціна напевно виросте, і значно. Доступнішу «просту» Windows 8 можна буде придбати лише з 1 лютого 2013-го, але навряд чи вона виявиться дешевша, ніж Windows 8 Професійна зараз.

Нарешті, третій варіант — придбати новий комп’ютер, ноутбук або трансформер з передвстановленою Windows 8 або орієнтованою на ARM- процесори і що не підтримує традиційні додатки Windows RT. Поки, якщо вірити «Яндекс.Маркету», у продажу з’явилися півтора десятки моделей ноутбуків з новою ОС Microsoft від HP, Acer, Asus і Lenovo. У найближчі тижні асортимент напевно розшириться. У російському представництві Microsoft говорять, що партнери компанії «на перших порах» привезли в Росію 200 тисяч комп’ютерів різних типів з новою ОС.

Ще один шлях підходить тим, хто вже купив або найближчим часом купить комп’ютер з передвстановленою Windows 7(окрім версії Starter). Вони можуть, зареєструвавшись на сайті windowsupgradeoffer.com, отримати спеціальний код і відновити систему до Windows 8 Професійна всього за 469 рублів замість 1290.

Куди ставити
Системні вимоги Windows 8 приємно дивують — вона точно запрацює на будь-якому комп’ютері, на якому до цього працювала Windows 7 або Vista. Причому, як говорять очевидці, на багатьох системах новинка працює навіть швидше за «сімку». Частота процесора повинна перевищувати 1 ГГц, оперативної пам’яті досить 1 ГБ(для 32-бітової системи) або 2 ГБ(для 64-бітової), мінімальний рекомендований об’єм жорсткого диска — 16 ГБ(32-бит) або 20 ГБ(64-бит).

Під такі вимоги підходять навіть багато нетбуки трех-четирехлетней давності. Проте треба розуміти, що процесорам Intel Atom можуть виявитися не під силу багато сучасних застосувань, а також жадібні до оперативної пам’яті браузери. До того ж, встановлювати і використати програми, виконані в «плитковому» стилі Metro, вийде тільки на пристроях з дозволом екрану 1024 на 768 точок або більше. Багато старі нетбуки цій умові не задовольняють.

Зрозуміло, для комфортної роботи ми б рекомендували ПК з двоядерним процесором частотою від 1,5 ГГц, 2-4 ГБ оперативної пам’яті і досить продуктивною графічною підсистемою(Intel HD Graphics або дискретна). Якщо комп’ютер оснащений твердотілим жорстким диском, буде взагалі чудово — швидкість завантаження системи скоротитися до півтора-двох десятків секунд, а виходити з режиму очікування машина стане майже моментальна.

До Windows 8 Професійною можна відновити комп’ютер з будь-якою з наступних операційних систем : Windows 7 Початкова, Windows 7 Домашня базова, Windows 7 Домашня розширена, Windows 7 Професійна і Windows 7 Максимальна. При цьому у встановленій поверх старої ОС Windows 8 будуть не лише доступні ваші файли — додатки також не доведеться встановлювати заново. Користувачі різних редакцій Windows XP і Vista також можуть оновитися на Windows 8, але усі застосування доведеться встановлювати наново.

Зрозуміло, ніхто не заважає встановити Windows 8 і на комп’ютер з Linux або Mac. Правда, наявна зараз в продажі Windows 8 має статус оновлення, тому, як вже повідомляють у форумах користувачі, що зіткнулися з проблемою, з активацією у разі «чистої» установки можуть виникнути проблеми.

Як ставити
Якщо ви вирішили встановити Windows 8 легальним і найбільш простим шляхом — з Інтернету, вам пряма дорога на сайт Windows.Ru. На головній сторінці вас зустріне фото бородатої молодої людини, що не забула надіти краватку, але забула причесатися, — мабуть, так в Microsoft тепер бачать своїх користувачів. Можна і відразу відправитися на сторінку завантаження. Спершу буде викачана невелика програма Windows Upgrade Assistant, яка перевірить комп’ютер на сумісність з новою ОС. Якщо якісь програми або компоненти «заліза» комп’ютера виявляться несумісні з новинкою Microsoft, про це користувача попередять. Наприклад, в моєму випадку ОС «забракувала» Office 2003, з якого Microsoft який рік намагається переманити користувачів на сучасніші версії. Потім почнеться завантаження інсталяційного ISO- образу Windows 8.

Можна почати оновлення відразу, а можна за допомогою викачаного образу створити носій для «чистої» установки. Приміром, допустимо поставити Windows 8 паралельно з Windows 7 на окремий розділ жорсткого диска або на другий фізичний диск. Але при цьому десь на вашому комп’ютері повинна «жити» легальна Windows одній з попередніх версій, інакше така установка порушуватиме умови ліцензії для оновлення і активація, можливо, не пройде. Після початку інсталяції вибираємо, чи зберігати наявні файли і налаштування, тільки файли, або нічого.

У іншому найскладніше в процесі оновлення до Windows 8 — не помилитися при введенні багатозначного ключа продукту, решту система зробить сама, досить час від часу натискати на кнопку «ОКИ».

За часом оновлення існуючої копії Windows 7 відбувається помітно довше, ніж «чиста» установка Windows 8, але все одно швидше, ніж свого часу апгрейд на «сімку» з XP або Vista. Установник просто міняє шляхи до файлів в Windows 8, не переміщаючи самі дані, тому йде менше часу. У більшості випадків оновлення займе не більше за півгодини, тоді як «чиста» установка вимагає близько 15 хвилин.

Як настроїти
Ще до того, як користувач побачить «новий чудовий світ» Windows 8, в якому співіснують інноваційний «плитковий» інтерфейс і злегка видозмінений традиційний «робочий стіл», належить зробити ряд налаштувань. Програма установки пропонує вибрати колірну гамму оформлення меню «Пуск»(ті самі «плитки»), а також ввести дані облікового запису Microsoft. Вони знадобляться для використання «хмарних» елементів ОС, наприклад сховища файлів Skydrive, а також магазину додатків. Крім того, використовуючи такий аккаунт можна підтримувати синхронізацію налаштувань системи, аккаунтів пошти, контактів і встановлених Metro- застосувань між декількома вашими комп’ютерами. За бажання без аккаунта Microsoft можна обійтися, і використати звичайний локальний обліковий запис користувача, але з ним, мабуть, зручніше.

Отже, система встановлена, користувач завантажився в новий інтерфейс і… не зовсім розуміє, куди він потрапив. Як орієнтуватися в Windows 8, які працюють секретні(і не дуже) жести і поєднання клавіш, і як(майже) повернути звичний вигляд Windows 7, Вони розповідять в наступному матеріалі.

Comments are closed.