Найскандальніші проекти з Kickstarter

Колишні розробники безпілотних апаратів для військових цілей восени 2014 року за допомогою Kickstarter показали публіці проект маленького дрона з крутими можливостями маневрування і зйомки відео — Zano . Послужний список творців і концепт пристрою вразив користувачів краудфандінгового сервісу, і всього за один день вдалося зібрати мільйон доларів замість запланованих 190 тисяч. За весь час кампанії зі збору коштів було залучено 12 075 потенційних покупців і 3,5 млн доларів інвестицій.

Компанія обіцяла, що перші поставки дронів почнуться вже влітку 2015 року. Але жоден з інвесторів не отримав товар досі. У грудні того ж року адміністрація Kickstarter найняла незалежного журналіста Марка Харріса для розслідування. З’ясувалося, що промо-ролики були підробленими, а у творців не було повноцінно працюючого прототипу.

Але все ж 600 дронів були відправлені покупцям, які оформили замовлення на сайті компанії Zano, але ця модель не могла виконувати навіть половину заявлених функцій. Журналіст Марк Харріс припустив, що головною проблемою проекту стала велика кількість замовлень, з поставками яких вони не впоралися.
Музичний плеєр Pono
Популярний канадський виконавець Нейл Янг захотів дати людям можливість слухати музику так, як її задумав автор, при цьому, щоб програвач не вартував як дороге професійне обладнання. Тоді він звернувся до сервісу Kickstarter для збору коштів на реалізацію своєї ідеї — плеєра Pono за 399 доларів.

Почалася дуже агресивна маркетингова кампанія плеєра Pono. У промо ролику популярні звукорежисери і музиканти, такі як Стінг, Елтон Джон, Джек Уайт і багато інших, розповідали, що цей програвач дає фантастичний рівень звуку. І тоді вкладення полилися рікою, для Pono вдалося зібрати 6,2 млн доларів.

Нейл виконав всі свої обіцянки, і покупці отримали плеєр з можливістю програвання музики з високою якістю. У чому ж тоді проект скандальноть проекту? Справа в тому, що по-справжньому оцінити музичні можливості Pono можна було тільки з дорогою апаратурою (підсилювачем і навушниками або акустикою). Тоді як звичайні користувачі були обурені, адже їм обіцяли фантастичне якість звуку.
Ігрова приставка OUYA
Влітку 2012 року на Kickstarter відкрилася кампанія зі збору грошей на консоль OUYA . Невелика команда інженерів і програмістів на чолі з Джулією Урман планувала випустити на ринок бюджетну ігрову платформу на базі операційної системи Android. Всього за 99 доларів. Вихід пристрою підтримали багато розробників ігор, такі як Sega, Square Enix, Infinity Ward і інші.

Для проекту OUYA шляхом краудфандінга було зібрано більше 8,5 млн доларів і ще 15 млн в нього вклав венчурний фонд Kleiner Perkins. Уже через рік покупці почали отримувати приставки, перші користувачі і журналісти позитивно висловлювалися про приставці OUYA.

Однак через кілька місяців з’явилися скарги, що база ігор дуже маленька, але ж це найголовніша складова при виборі платформи для розваг. Розробникам OUYA вдалося привернути увагу покупців, але не вийшло зацікавити розробників і видавців ігор.
Незважаючи на задоволену успішну кампанію на Kickstarter, проект OUYA провалився. У квітні 2015 року Джулія Урман оголосила дефолт компанії і вже в липні Razer викупила частину їх активів.
Портативний холодильник Coolest Cooler
У 2014 році Райан Греппер представив публіці на Kickstarter концепт технологічного переносного холодильника . В одному пристрої за 199 доларів обіцяли поєднати блендер, обробну дошку, бездротову колонку, зарядний пристрій для мобільних гаджетів і камеру зберігання продуктів — ідеальний варіант для відпочинку поза домом. Проект за кілька місяців зумів залучити 60 тисяч користувачів і 13 млн доларів інвестицій.

Творці Coolest Cooler виявилися талановитими винахідниками, але не бізнесменами — їм не вистачило отриманих грошей для виробництва потрібної кількості товару. За два роки після закінчення кампанії зі збору коштів холодильники були відправлені тільки 20 тисячам покупців.

У квітні 2016 року інвесторам надійшла пропозиція доплатити ще 97 доларів, щоб отримати пристрій прямо зараз або ж чекати, поки проект окупиться в роздрібному продажі на Amazon. Покупців обурило цю заяву, і близько 6 тисяч осіб захотіли подати масовий позов на Райана Греппера. Скандал не вирішився досі.
Лазерна бритва Skarp
Група ентузіастів з Каліфорнії восени 2015 року показав фантастичний проект бритвеного верстата, який замість металевого леза використовує лазер. Розробники обіцяли, що власникам Skarp більше не потрібно буде витрачатися на дорогі картриджі, піну для гоління і лосьйони. Для роботи досить однієї батареї формату ААА, заряду якої вистачить на місяць використання — це всі витрати при експлуатації.

Comments are closed.