Як правильно вибрати квартиру в новобудові?

Як правильно вибрати квартиру в новобудові?

Кому можна довіряти і чи варто вкладати гроші в будівництво? Особливо ці питання актуальні для тих, хто зважився вкласти кошти в об’єкти, що знаходяться в початковій стадії будівництва. І занепокоєння це не на порожньому місці, про проблеми ошуканих пайовиків багато пишуть і говорять.

Як правильно вибрати квартиру в новобудові?

Отже, як і в угоді купівлі-продажу з вторинною нерухомістю при придбанні нерухомості в новобудовах необхідно перевірити юридичну чистоту. Але, якщо при угодах на «вторинці» найчастіше звертаються в агентства нерухомості, то при покупці на первинному ринку покупець віддає перевагу самому собі. З чого почати? Перечитайте для початку інформацію про основні правила — Лесной квартал, а потім дочитайте наші зауваження.

Порада перша: вивчіть «біографію» забудовника

Перш ніж купувати квартиру в будинку, потрібно вивчити «біографію» компанії, з якою вам доведеться укласти договір. Необхідно з’ясувати, як давно компанія працює на ринку і скільки в її «багажі» вже побудованих житлових об’єктів. Почніть з офіційного сайту забудовника, подивіться розділ «Наші проекти», де є все про зданих будинках.

Але сайт будівельної компанії не повинен стати для вас єдиним джерелом інформації. Щоб скласти об’єктивну картину, дізнайтеся додаткові дані про забудовника. Їх можна отримати, вбивши в пошуковик назву компанії і місто. Переглянувши пару-трійку сторінок, виданих за запитом пошуковою системою, ви можете знайти багато цікавого, в тому числі і негативні факти про компанії, якщо вони є, наприклад, про заморожені будівництва, проблеми з документами і позовах про банкрутство. Або ж, навпаки, ви дізнаєтеся про успіху фірми: нагороди престижних конкурсів, про контракти на будівництво бюджетних об’єктів, про здані в строк об’єктах-все те, про що написали ЗМІ. Приділіть увагу сторінок форуму, де приватні інвестори обговорюють проблеми, що будуються. Зібравши потрібну інформацію, можна безпосередньо знайомитися з об’єктом, але і зараз не варто втрачати пильність.

Порада друга: читайте уважно документи

Поїдьте в офіс компанії або відділ продажів, попросіть всі необхідні документи, такі як дозвіл на будівництво саме цього об’єкта, і саме на цій ділянці, договору на оренду землі або ж свідоцтво про право власності на землю.Ще не менш важливо буде ознайомитися з проектною декларацією і з усіма змінами до неї. Це необхідно, щоб потім не вийшло, що на ділянці побудований зовсім не той об’єкт, який спочатку був прописаний в проекті і затверджений всіма держорганами. Подібні невідповідності можуть спричинити за собою великі проблеми при введенні будинку в експлуатацію. Тобто жити-то в ньому можна буде, але нелегально і практично безправне, не маючи можливості оформити свідоцтво на право власності та реєстрацію за місцем постійного проживання за даною адресою.

Не зайвим буде ознайомитися і з установчими документами компанії, включаючи ліцензії, якщо компанія виступає забудовником. А також з технічними умовами на підключення будинку до комунікацій.

Якщо компанії нічого приховувати, то ці документи вам нададуть без проблем. Але якщо в проханні відмовляють, сприйміть це як сигнал, значить, з цим будинком щось не так.
У разі якщо кошти вкладаються в будівництво будинку, який існує поки що лише на папері або на стадії котловану, то важливим буде момент того, за якою формою будуть укладатися договори. Щоб мати гарантії, віддайте перевагу тим компаніям, які діють по Федеральним законом «Про пайову участь у будівництві», більш відомому, як закон №214. Так як в рамках цього закону, в разі невиконання забудовником своїх зобов’язань перед інвесторамі- фізичними особами, існують більш дієві способи захисту їх прав.
Будівництва, акредитовані банком, більш надійні, так як юридичні служби банку досить ретельно перевіряють своїх майбутніх партнерів.

Звернення в надійну ріелторську фірму також знижує ризики при покупці новобудови. Великі агентства нерухомості знають ринок зсередини і володіють тією, інформацією, яку не завжди знайдеш в інтернеті, і її ніколи не видасть сам забудовник. Вони дорожать репутацією і не працюють з проблемними об’єктами. Як правило, у великих агентствах не беруть з покупців комісію за послуги, і квартира обходиться покупцеві за ціною забудовника.

Порада третя: одна квартира — один покупець

Щоб не опинитися постраждалою стороною при подвійний продажу, купуйте квартири безпосередньо у забудовника або у компанії-партнера, у якій із забудовником укладено абсолютно зрозумілий і чіткий для вас договір.

До слова, ближче познайомитися зі своєю майбутньою квартирою і оцінити її на місці, можна, відвідавши безкоштовні екскурсії на об’єкти, що будуються будинки і житлові комплекси Новосибірська. Їх регулярно проводить агентство нерухомості «Гранова» для всіх бажаючих. Поїздки на будівництва дозволять вам більше і докладніше дізнатися про об’єкт, задати питання безпосередньо представнику забудовника, поспілкуватися з ріелтором на цікаву для вас тему.

Сподіваємося, ці прості поради допоможуть вам застрахувати себе від неприємних наслідків у вигляді втрачених грошей і часу.
Однак слід пам’ятати, що вкладення грошей в будівництво жілье- це завжди значно більший ризик, ніж покупка квартири вторинного ринку.

Comments are closed.