Вчені створили «кристал часу»

Фізики з Університету Меріленда (США) оголосили про створення першого «кристала часу», який, в теорії, можна буде використовувати для надточних атомних годин і квантових носіїв інформації, повідомляє N + 1.

теорія
Перші теорії про створення «кристалів часу» висунув нобелівський лауреат Френк Вільчек, який випустив дві наукові статті по цій темі. Найпростішим аналогом такого матеріалу можна назвати ідеальний маятник, руху якого не загасають з часом.
Робочий проект
Група американських фізиків на чолі з Крістофером Монро запропонувала робочу систему тимчасового кристала. Вона складається з кільця атомів ітербію (в таб. Менделєєва — Yb), яке розташували на охолодженої пастці.

Але головна відмінність нової розробки від схеми Вильчека — частота осциляцій (коливань) їх системи ніяк не залежить від частоти паразитних коливань драйвера (лазера). Автори вважають, що вони ізолювали систему від зовнішнього середовища, так що тільки їх розробку можна назвати «тимчасовим кристалом».
застосування
Ці ізольовані системи тимчасового кристала можна використовувати в якості квантових носіїв інформації, які, як очікується, можуть стати новим етапом розвитку технологій зберігання даних. Також розробка знайде застосування в надточних атомних годинниках.

Comments are closed.