На «двійнику Землі» Проксіма b, можливо, існує гігантський океан

Французькі планетологи виявили передумови існування рідкого океану на Проксіма Центавра b, недавно відкритої планети-двійника Землі. Це може вказувати на наявність життя на планеті, стверджують вони в статті, опублікованій на ресурсі arXiv.org.

Є вода — значить, є життя

Палеонтологи прорахували всі можливі радіуси найближчого до Землі двійника і можливий склад її надр. Те, що Проксима b знаходиться близько до світила, не виключає життя на ній. Так, якщо там є вода, значить, планета не надто гаряча.
На цій планеті можуть існувати рідкі океани, і, відповідно, якісь форми життя.
Бастьєн Брюгге
Вчений-планетолог з Університету Марселя (Франція)
Особливості Проксіми Центавра b
Планета є найближчим двійником Землі — знаходиться всередині «зони життя» у зірки-червоного карлика Проксіми Центавра на відстані 4 світлових років від нашої планети. Її маса в 1,2 рази більше, ніж у Землі.
Відкрили Проксиму Центавра b фахівці Європейської південної обсерваторії в 24 серпня 2016 року. На існування планети вказав аналіз архівних даних про рух Проксіми Центавра.
Зоряну систему досліджували в рамках проекту «Блідо-червона точка» методом радіальних швидкостей. Наявність об’єкта на орбіті Проксіми Центавра в цьому випадку підтверджується періодичним зміщенням допплерівського спектра зірки. Дані, отримані спектрографами HARPS та UVES, дозволили групі вчених з Університету Королеви Марії в Лондоні під керівництвом Гіллема Англад-ескудо стверджувати, що планета існує і вона подібна до Землі.
Проксима Центавра b обертається навколо зірки на відстані, яке в 20 разів менше відстані від Землі до Сонця. На повний оборот планета витрачає трохи меньше12 земних днів. Багато планетологи вважали, що через близькість до Проксіма Центавра і агресивного впливу на її атмосферу спалахів на поверхні зірки на планеті не може існувати рідкого океану, а значить, і життя.

Однак Брюгге і його колеги припустили: якщо радіус планети становить 0,9 від земного, то вона буде схожа на Меркурій — надра щільні, значна частина маси — металеве ядро. Але при цьому 0,05% від маси планети може складати вода — на Землі її приблизно стільки ж.
Якщо ж радіус Проксіми Центавра b становить 1,4 від земного, то її надра, навпаки, нещільні. Тоді це планета-океан, половина маси якої — вода, інша половина — кам’яне ядро. У цьому випадку глибина океану на Проксіма Центавра b становить близько 200 км.
В обох варіантах атмосфера планети досить тонка і схожа на земну
Точно встановити, чи є океан на Проксіма Центавра b, можна буде тільки після отримання якісних спектральних даних планети і всієї системи. Поки ж вчені не заперечують, що спалахи на зірці і ультрафіолетове випромінювання могли випарувати більшу частину океану.

Comments are closed.