Обережно: 4 неочевидних способу стеження за вами

Сучасні мобільні пристрої мають величезну кількість датчиків, сенсорів і інших комплектуючих всередині корпусу. Багато хто навіть не підозрюють, що зловмисники можуть прослуховувати через гіроскоп або відстежити місце розташування по акумулятору, повідомляє «Медуза».

Прослушка за допомогою гіроскопа
Група дослідників з Америки та Ізраїлю продемонструвала , як датчик орієнтації в просторі, який є майже у всіх сучасних смартфонах, можна використовувати для прослуховування. Справа в тому, що гіроскоп складається з дуже чутливих сенсорів, що складаються з вібруючої пластини і чіпа. Шкідлива програма може налаштувати датчик на запис звукових хвиль. Ці сигнали в «сирому» вигляді неінформативні, але після програмної обробки якості запису досить для визначення цифр від одного до десяти. Так, наприклад, можна перехопити дані банківської картки за допомогою шкідливої ​​програми.
Крадіжка пароля акселерометром
Співробітники Каліфорнійського університету знайшли спосіб перехоплення даних, що вводяться за допомогою екранної клавіатури смартфона. Датчик прискорення (акселерометр) дозволяє фіксувати всі зсуви, похитування і вібрації пристрою. Хао Чень і Лянь Цай (автори дослідження) створили програму TouchLogger, яка за допомогою даних з сенсора може з 70% точністю визначити натиснуту цифру на телефоні. Цей метод дуже складний для реалізації і вимагає адаптації під кожну модель смартфона, але вкрасти дані все ж можна.

Також є інший спосіб використання акселерометра для крадіжки даних. Його можна використовувати для перехоплення даних з фізичної клавіатури комп’ютера, якщо телефон лежить поруч. Спеціальна програма дозволить відтворити віртуальну модель всіх клавіш. Це можливо за рахунок порівняння вібрацій, створюваних натисканням на кнопки. Таким чином, наприклад, можна вкрасти нескладний пароль або пін-код.
Акумулятор може стежити за вами
Деякі браузери, зокрема Firefox, Chrome і Opera, використовують інтерфейс HTML5 Battery Status API, який передає інформацію сайтам про рівень заряду акумулятора в смартфоні і приблизний час до розряду. Це необхідно для того, щоб відкривалися полегшені версії веб-сторінок для економії енергії. Дослідники з Франції та Бельгії з’ясували , що за допомогою цих даних можна визначити місце розташування користувача разом з інформацією про стан батареї.

Comments are closed.