Скандал на Indiegogo: стартаперів зібрали 750 тис. Доларів і зникли

Проект зі збору коштів на створення розумного кільця BioRing з’явився на краудфандінговой платформі Indiegogo в червні 2016 року. Зібравши 750 тис. Доларів на випуск гаджета, стартаперів пропали — не відправили обіцяні пристрої інвесторам і перестали відповідати на дзвінки та повідомлення, пише Vocativ.

BioRing — компактний водонепроникний фітнес-трекер, виконаний не у вигляді браслета, а в формі кільця. В описі проекту стверджувалося, що пристрій включає в себе вбудований пульсометр, а також акселерометр і гіроскоп для відстеження зміни положення і підрахунку кроків.
Кільце BioRing пропонувалося за 219 доларів (14 тис. Рублів)
Як і всі інші фітнес-трекери, BioRing також могло розраховувати суму споживаних калорій. Більш того, розробники обіцяли вказати, скільки калорій прийшло в організм з білками, жирами і вуглеводами, по зміні рівня глюкози, виміряного за допомогою біоімпедансного датчика.

дивна історія

Автори ідеї — стартаперів зі Стокгольма. Крім самого кільця, вони пропонували розширену гарантію за 35 доларів. Вона включала можливість повернення коштів протягом 14 днів після отримання кільця з будь-яких причин. Першим інвесторам розумні кільця повинні були доставити в листопаді 2016 року.
Стартап привернув 750 тис. Доларів — гаджет був вельми оригінальним, компактним і корисним. Проект закрила безпосередньо команда сервісу Indiegogo — без оголошень і розголосу. У листопаді інвестори стали скаржитися на затримки з доставкою, а в грудні стало зрозуміло, що кільця ніхто виробляти і відправляти не збирається.

причини

Ніхто не може сказати, що сталося: чи то інвестори переоцінили свої сили і не змогли випустити гаджет, то вони спочатку не планували запускати виробництво. Експерти, які оцінювали проект на вимогу компанії, яка планувала зайнятися просуванням проекту, порахували, що створити таке кільце цілком реально — всі технології і матеріали доступні, ціна адекватна.
На кампанію зі збору коштів на випуск розумного кільця випадково натрапив інженер-механік Гай Рац. Він відразу зрозумів, що з проектом щось не так: інженер точно знав, що таке неможливо реалізувати. До того ж, рендери внутрішньої частини кільця наче малював людина, яка вперше бачить мікросхему. Деякі компоненти на рендера були занадто дрібними — таких за доступною ціною не випускають. Фрілансер Джон Льюїс погодився з Рацем, і вони разом стали вести кампанію по дискредитації проекту.

Проект завершився в серпні 2016 року, стартаперів зібрали 460 тис. Доларів. Залишаючись в статусі InDemand, стартап додатково залучив ще 290 тис. Доларів.
Зараз проект повинен всім — і фахівцям з просування і маркетингу, і інвесторам. Коли одна з компаній, що займалися популяризацією проекту, пригрозила стартапу судом, представники BioRing відповіли, що отримані гроші проведуть через офшори, і відстежити їх буде неможливо. Однак колишні партнери все ж подали на BioRing в суд.
Льюїс і Рац тим часом створили на Indiegogo проект під назвою «BioRing Scam — Get а Refund NOW!». А інвесторам після закриття проекту повернули 200 тис. Доларів — кошти, які не встигли відправити на рахунок шахраїв.

Тут: http://ckman.pp.ua/

Comments are closed.