У Росії створять гіперзвукову зброю

Заступник міністра оборони РФ Юрій Борисов заявив, що в Росії розробляють гіперзвукову зброю із застосуванням принципово нових матеріалів. У його створенні буде використана плазма. 
Борисов в інтерв’ю ТАСС розповів, що гіперзвукових зброю вже на підході. Воно потребує застосування принципово нових матеріалів і систем управління, які працюють абсолютно в іншому середовищі — в плазмі.
Гіперзвукові технології припускають серйозне перевищення швидкості звуку. Зазвичай до них відносять швидкості понад 5 чисел Маха, 1 Мах у Землі приблизно вважається рівним 340 м / с, з ростом висоти значення зменшується. Раніше глава дирекції програм військової авіації Об’єднаної авіабудівної корпорації (ОАК) Володимир Михайлов заявляв, що в Росії буде створено гіперзвукової винищувач шостого покоління , готові зразки можуть поступити на озброєння в 2018 році.
Заступник міністра оборони переконаний, що російська армія знаходиться на порозі чергової науково-технічної революції. Нові види зброї будуть побудовані за принципами, які раніше в цій галузі не використовувалися. Від прийняття рішення до ураження цілі зараз проходять дні або годинник. Скоро це будуть секунди, стверджує заступник міністра оборони.
Крім гіперзвукового плазмового зброї, країна очікує прориву в сфері створення лазерного і електромагнітного озброєння. Міноборони в цій області тісно співпрацює з Російською академією наук. План спільної роботи вже намічений.
Читайте також

Російська ядерна ракета «Сатана 2» здатна знищити цілий штат

Окреме питання, яке вирішують РАН і Міноборони — імпортозаміщення в умовах санкцій. Військовим і вченим перекривають доступ до наукомістких технологій, тому доводиться шукати нові підходи.
Глава РАН Володимир Фортов в інтерв’ю ТАСС зазначив, що створено 10 віртуальних лабораторій для проведення науково-дослідних робіт оборонної спрямованості. Тут проводяться дослідження в галузі електроніки, гіперзвуку, математичного моделювання, баз даних.
Керівник Експертної Ради з оборони Державної думи професор Борис Усвяцов прокоментував ситуацію для Hi-Tech Mail.Ru:
Створення гіперзвукового плазмового зброї — це нормальний стан сучасного світу. Така зброя активно розробляється в США. Зараз там існує високоточна зброя, за допомогою якого стали реальні так звані безконтактні війни. Наприклад, в Югославії жоден американський солдат не ступив на ту землю.
Борис Усвяцов
Керівник Експертної Ради з оборони Державної думи, капітан 1 рангу запасу, кандидат військових наук, професор
Професор відзначає, що Росія взялася за розробку гіпероружія, щоб не відставати від США та інших країн. Втім, сучасні ракети стратегічного призначення можуть вражати цілі на відстані 12 тис. Км. Їх можна запускати, наприклад, з півночі на Камчатку.
Гіпероружіе — це наступний етап з більшою дальністю ураження і можливістю автоматизації.
Борис Усвяцов
Керівник Експертної Ради з оборони Державної думи, капітан 1 рангу запасу, кандидат військових наук, професор
Фізик Олександр Тихонов розповів Hi-Tech Mail.Ru, на базі яких технологій може працювати зброю майбутнього:
Тут будуть застосовуватися технології, що знижують ефективну відбивну поверхню. Крім цього, ймовірна наявність здвоєних рухових установок для розгону і створення плазмової хмари.
Олександр Тихонов
Фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук
Експерт нагадав, що в Росії до розробки такої зброї підходять не в перший раз. У 90-е такі експерименти вже проводилися, але роботи призупинили — чи то через відсутність технологій, то чи через нестачу фінансування.
Зараз технологій для створення гіперзвукового плазмового зброї вистачає. Залишається питання фінансування, оскільки грошей для закупівлі гіперзвукових боєголовок потрібно дуже багато.

Comments are closed.