Ле Бурже 2017: ударний винищувач F-35A дебютував на Паризькому авіасалоні

Єдиний ударний винищувач F-35A здійснив перший в світі демонстраційний політ на Паризькому авіасалоні в Ле Бурже 19 червня.

Два літаки Військово-повітряних сил США прибули до Парижа 13 червня, а 19 червня в аеропорту Ле Бурже винищувач вперше здійснив політ на міжнародному авіашоу. Під час демонстрації машиною керував пілот з Lockheed Martin — у ВПС США не було можливості взяти на шоу своїх пілотів.

Через терни до небес

Затримки і перевитрата коштів постійно переслідували виробництво п’ятого покоління винищувачів-невидимок F-35A. Були пожежі в моторних відсіках і збої комп’ютерних систем, а незадовго до шоу на авіабазі Луки в Арізоні пілоти F-35А випробували «фізіологічні проблеми» під час польоту. Повідомляється, що пілоти відчували гіпоксію, яка викликала дезорієнтацію і запаморочення.
Однак, мабуть, найголовнішою неприємністю став звіт дворічної давності льотчика-випробувача, який стверджував, що F-35A не зміг вистояти в повітряному бою проти F-16. «Навіть з обмеженою конфігурацією озброєнь F-16, F-35A програвав майже на кожному етапі тренувального бою», — стверджував пілот. ВВС стверджували, що F-35A призначений для того, щоб знищити мету до початку тісної взаємодії, але з тих пір Lightning II отримав характеристику слабкою машини з поганою маневреністю.

Побачити Париж і полетіти

Програма демонстраційного польоту F-35A. Графіка: militaryparitet.
«Через 10 років з моменту першого польоту, ми, нарешті, готові продемонструвати можливості і маневреність F-35A, і показати, на що здатний літак, щоб розвіяти всі чутки», — сказав льотчик-випробувач Lockheed Martin Біллі Флінн в Ле Бурже перед польотом . А ось і відео самого польоту:

Вищий пілотаж почався з крутого вертикального підйому, за яким послідувала серія петель, віражів і складних трюків, які стали можливими завдяки майже 20 000 кг тяги. Потім винищувач завмер над глядачами, показавши трюк, який можна використовувати в повітряному бою.

перспективи

Невідомо, чи змусить політ в Ле Бурже замовкнути скептиків, але Lockheed Martin в даний час веде переговори про контракти на суму в більш ніж 35 млрд доларів за постачання F-35 одинадцяти держав. Компанія щомісяця виробляє близько п’яти літаків. Уже готове 220 машин, за три роки їх число складе більше 600 і близько 1000 буде зроблено за п’ять років, пише Popular Mechanics .

Comments are closed.