Шахраї знайшли новий спосіб вкрасти ваші гроші з банківської картки

Фахівці Hi-Tech Mail.Ru виявили нову схему обману людей за допомогою месенджера Viber і телефонних дзвінків — шахраї втираються в довіру, представляючись співробітниками банку ВТБ 24.

переконлива схема

Зловмисники почали нову хвилю атак з метою обманним шляхом отримати доступ до банківських карт. Схема проста: в месенджері Viber користувачам масово розсилають повідомлення, що по їх карті ВТБ 24 пройшла операція, яку вони не скоювали. Уже на цьому етапі повинні з’явитися підозри — банк не використовує месенджери для повідомлення про операції. Іншим сигналом має стати ім’я користувача, від якого приходить повідомлення, — «VTB24», а не російською «ВТБ 24».

Приклад підробленого повідомлення від ВТБ 24 в Viber

У повідомленні говориться, що по карті пройшла покупка на 7390 рублів в інтернет-магазині. Якщо користувач повірив повідомленню, то він повинен зателефонувати за номером, вказаним в повідомленні, і звернутися до служби фінансової безпеки банку. Але насправді номер телефону належить зловмисникам, будьте обережні!
Судячи з усього, це ті ж шахраї, які представлялися працівниками «Ощадбанку» — вони використовували таку саму схему.

Ще одна людина могла постраждати від обману, якби був менш уважним

Коли жертва потрапляє на віртуальну наживку, зловмисники намагаються обманним шляхом отримати дані з карти — зазвичай вимагають назвати номер і код CVV2 карти для ідентифікації клієнта. Але насправді вони хочуть отримати доступ до ваших грошей на карті. Запам’ятайте, що не варто нікому називати будь-які дані своєї банківської картки, тим більше по телефону!

Поки такі шахрайські схеми використовуються для атаки на клієнтів «Ощадбанку» і ВТБ 24, але цей метод легко адаптувати під будь-який інший банк і месенджер. Через неуважність на це можуть «клюнути» навіть досвідчені користувачі інтернету, тому обов’язково поділіться цією інформацією в соцмережах, щоб ніхто з ваших близьких і знайомих не позбувся грошей через обман.

коментар ВТБ

Спеціально для порталу Hi-Tech Mail.Ru ситуацію з випадками подібного шахрайства прокоментували представники банку ВТБ 24. Як розповіли нам в прес-службі банку, служба безпеки ВТБ виявляє і припиняє подібні випадки шахрайства максимально оперативно:
При підтвердженні неправомірного використання нашого бренду, ми добиваємося блокування телефонного номера, з якого здійснюються подібні розсилки. Варто зазначити, що фахівці банку завжди рекомендують клієнтам бути гранично уважними до своїх фінансів, не проходити по сумнівними посиланнями і не передзвонювати на незнайомі номери. Для перевірки будь-якої інформації ми радимо зв’язуватися з банком по телефону, вказаному на зворотному боці карти

Comments are closed.