Прилад на МКС зловив електрони високих енергій

Вчені вперше безпосередньо зареєстрували в космосі електрони з енергією порядку 1 ТеВ. Робота стала можлива завдяки встановленому на борту МКС приладу для вивчення космічних променів CALET (CALorimetric Electron Telescope — калориметрический електронний телескоп). Стаття з результатами опублікована в журналі Physical Review Letters.
Космічні промені — це потоки частинок, що рухаються зі швидкістю, близькою до космічному просторі. Їх енергія може досягати екстремально високих значень, в мільйони разів більше тих, яких фізики досягають на установках на кшталт Великого адронного коллайдера. На 90% космічні промені складаються з протонів, близько 9% — це ядра гелію, а решта припадає на більш важкі ядра і електрони.

«Електрони високих енергій складно зареєструвати, однак вони важливі, так як з них потенційно можна отримати інформацію про найближчі астрофізичних джерелах вивчення високих енергій, таких як пульсари або анігілюють темна матерія», — говорить співавтор роботи Майк Черрі, професор фізики і астрономії в Массачусетському технологічному інституті.

Джерела і механізм прискорення космічних променів точно не відомі, відомо лише, що електрони — одна з найважливіших їх складових. Вивчати їх складно, оскільки для цього необхідно високоточне обладнання, здатне реєструвати рідкісні окремі події і визначати енергію частинок, а також в 1000 разів перевищують сигнал шуми від протонної складової космічних променів.

Зібрані на сьогодні дані про розподіл електронів по енергіях можна описати ступеневою функцією з показником -3.152 ± 0.016. Спостерігаються особливості спектра на енергіях вище 100 ГеВ, але зібраної статистики для детального вивчення поки не вистачає. До кінця запланованого п’ятирічного терміну CALET повинен накопичити в шість разів більше даних, що дозволить робити більш конкретні висновки.
Читайте також:

Comments are closed.