Торенти стали небезпечно популярними

Трафік пірингових мереж на території США і Канади виріс на 40% за останні шість місяців. Як пише TorrentFreak з посиланням на доповідь Sandvine, в Північній Америці більше третини трафіку(36,6%), що входить, припало на BitTorrent в години пік. Лідером по витікаючому трафіку став «онлайн-кінотеатр» Netflix(33%).

Проте, доля p2p- трафіку у відносних цифрах зменшується. Торенти вже не так популярні, як раніше: в 2004 році на них припадало близько 35% усього інтернет-трафіку у світі. Це пояснюється збільшенням пропускної спроможності каналів, а також запуском в 2005 році YouTube і інших потокових сервісів, які пропонують легальну трансляцію відео у високій якості без скачування.

Якщо міряти трафік, що як входить, так і витікаючий, то в піковий час на BitTorrent припало 10,31% в США і Канаді. Півроку тому, за даними Sandvine, цей показник складав 11,3%, а два роки тому — 17,3%. Абсолютним лідером став Netflix(28,8%), що транслює фільми і серіали «за запитом». На другому місці виявився YouTube(13,1%), а на третьому — протокол HTTP(11,7%).

BitTorrent став найпопулярнішим файлообменним протоколом і в Європі(доля 14,9% в усьому інтернет-трафіку). Друге місце також у YouTube(20,1%), четверте, — у p2p- мережі eDonkey(3,98%).

Торенти популярні і в Росії. Найпопулярніший трекер — Rutracker — входить в двадцятку самих відвідуваних ресурсів Рунета. За підрахунком TNS, на нього заходять 1,2 мільйона унікальних відвідувачів в день. Скоро, проте, ситуація може змінитися: боротьба з p2p- мережами була названа одним з головних завдань уряду на найближчі роки. Як пише «Комерсант», в проект Мінекономрозвитку на період до 2018 року був включений пункт про боротьбу з поширенням нелегального контенту, «у тому числі з використанням торентів».

Comments are closed.