Американські беспилотники сіють смерть в Instagram

Блогер Джеймс Брайдл, відомий своєю ідеологією «нової естетики», розробив незвичайний проект Dronestagram, який транслює супутникові фотографії американських безпілотних бомбардувань на Близькому Сході і в Азії.

У своєму блозі Брайдл намагається проповідувати нові способи сприйняття реальності, заломлені через комп’ютерні технології. Його новий проект Dronestagram — не виключення. Брайдл бере супутникові фотографії з Google Maps і додає до них журналістську інформацію, відмічає The Verge.

Як стверджує Брайдл, число жертв американських безпілотних бомбардувань серед мирного населення за час президентства Барака Обами зросло в чотири рази. «Технологія, яка повинна була зблизити людей, використовується для вбивства. Зараз багато використовує військові технології, такі як GPS і Kinect, в повсякденному житті. Мало хто замислюється, що з їх допомогою продовжують нівечити і вбивати, причому роблять це все менш і менш помітно», — обурюється він.

Сумніву в етичності використання безпілотних бомбардувальників нерідко звучали під час передвиборної гонки в США. Протести проти такого способу ведення війни ростуть як серед американців, так і за межами країни. Адміністрація Обами заявляє, що безпілотні бомбардування — це «хірургічні втручання». Проте факти говорять про зворотний: з усіх жертв безпілотних бомбардувань лише 2 відсотки убитих були «пріоритетними» цілями американських військових.

Для Брайдла Instagram — це лише один з безлічі сервісів, за допомогою яких він може змусити світ замислитися про того, що відбувається. «Сучасні технології здатні не лише організовувати інформацію, вони можуть показувати її з несподіваного боку, виявляти щось у навколишньому світі з граничною чіткістю, — пише він. — Ми повинні взаємодіяти з інформацією на усіх рівнях, проникнути в неї душею. До тих пір, поки ми не зробимо цього, проект Dronestagram — це усього лише картинки зарубіжних пейзажів. Але якщо ми зможемо відчути їх, то перенесемося на новий рівень співпереживання».

Проект представлений в Instagram, має аккаунт в Twitter і блог в Tumblr.

Comments are closed.