NASA друкує деталі ракет на «3 D- принтері»

Американське аерокосмічне агентство задіяло технологію, схожу з друком на 3D-принтере, для створення компонентів надважкої ракети-носія. Як пише Gizmag, інженери NASA «друкують» металеві деталі для двигунів ракети за допомогою надточного методу «селективної лазерної плавки»(SLM). Такий підхід дозволяє робити компоненти швидше і дешевше.

Для «друку» використовується система M2 Cusing Machine виробництва німецької компанії Concept Laser. Ця установка діє як 3D-принтери, але на відміну від них використовує не полімери, а металеві порошки(з нержавіючої сталі, з гарячою обробкою, алюмінію, титану і нікелю), які плавляться волоконним лазером потужністю 200 ватів.

«По суті, ця машина бере металевий порошок і плавить його за певним зразком за допомогою високоенергетичного лазера», — відмітив Кен Купер, керівник проекту з Космічного центру Маршалла. Виходячи із створеної на комп’ютері 3D-модели, M2 може відтворювати деталі із складною геометричною формою і заданими механічними властивостями, додав він.

За словами інженерів, процес виплавки значно скорочує час виробництва деталей. Якщо раніше на їх створення йшло декілька місяців, то тепер — пара тижнів або в деяких випадках днів. Пробний запуск першої безпілотної ракети у рамках проекту «Система космічних запусків»(SLS) запланований на 2017 рік.

Comments are closed.