нові карти Nokia і легкий спосіб зламати Skype

Компанія Nokia анонсувала нову картографічну і локаційну хмарну платформу Here(Тут). Під цим брендом зберуться усі картоориентированні сервіси компанії. Перед тим, як запустити Here, в компанії досить довго вивчали досвід попереднього сервісу Ovi Maps, особливу увагу приділяли тому, як користувачі використовують картографічні рішення. У результаті, за задумом компанії, нова платформа багато в чому покладатиметься на призначені для користувача дані для самоудосконалення. Як приклад привели російське місто Уфа, в якому призначені для користувача мітки показують необхідність відновити дані, оскільки там з’явилася нова дорога.

«Якщо дивитися в глобальному масштабі, то ми надаємо свої картографічні сервіси в 200 країнах, а навігацію — в ста країнах. Чотири з п’яти автомобілів, що мають вбудовану навігаційну систему, сьогодні використовують наші рішення. Це дуже сильна позиція, яка виникає з нашого досвіду розробки, і сьогодні вона доповнена новими можливостями для мобільних пристроїв», — пояснив виконавчий директор Nokia Стівен Элоп.

Окрім персоналізації на нових картах відображатимуться улюблені місця і маршрути користувача, в Here буде доступна голосова навігація, маршрути громадського транспорту, а також формат 3D-карт. Під час презентації Here компанія Nokia заявила про придбання Earthmine — розробника технології для розвитку тривимірних карт. Earthmine дозволяє об’єднувати фотографічні дані з даними моделювання, як би «одягаючи» фотографії на моделі міст. На практиці, це дозволяє створювати «народний Street View» з мінімальними витратами для оператора сервісу.

«Ми збираємося заробляти на сервісах, пов’язаних з місцем розташування абонента взагалі, і Here зокрема, за допомогою продажу наших пристроїв, в яких картографічні і навігаційні можливості реалізовані краще, ніж в облаштуваннях конкурентів. Коли ж наші рішення портируются на інші платформи, ми можемо монетизувати їх за допомогою ліцензування. Так само, як ми показали, можна використати і можливості вбудованої реклами, яка показується залежно від вашого географічного положення. Приміром, скидочное пропозиції прямо за рогом», — додав Элоп.

У Nokia обіцяють, що Here буде доступний на більшості мобільних ОС. Згідно з оголошеними в середу планами, компанія в першому кварталі 2013 року має намір випустити версію для Android, а всього через декілька тижнів має намір показати Here Maps для iOS. Природно, додатки будуть безкоштовними для користувача.

Найцікавіше зміна стратегії компанії : якщо раніше Nokia намагалася робити сервіси тільки для своїх смартфонів, то зараз починає випускати ПО для усіх. Це означає не лише пряму конкуренцію на ринку, де фінська компанія трималася осібно, була отакою державою в державі. Це ще — хай і побічно — вказує на те, що керівництво Nokia, образно кажучи, «не складає усі яйця в один кошик» і таким чином намагається підстрахувати компанію.

***
У найпопулярнішому сервісі голосової і відеозв’язку Skype знайшли критичну уразливість, яка дозволяє зламати будь-який аккаунт. «Діру» виявив один з користувачів техноблога «Хабрахабр», де він власне і описав детальну схему злому.

Для цього необхідно знати тільки адресу електронної пошти жертви. Далі схема працює досить просто: треба зареєструвати новий логін Skype на e — mail жертви(користувачі Хабри в комментах відписалися, що перевірили — це можливо). Після цього треба увійти до створеного аккаунта, видалити усі файли cookie і запросити відновлення пароля. Після цього у вікно Skype прийде повідомлення «Маркер пароля», в якому міститься посилання. Перейшовши по цьому посиланню, користувач зможе вибрати, для якого логіна Skype, зареєстрованого на цю адресу e, — mail, він хоче змінити пароль.

Серед цих логінів буде як той, який користувач тільки що зареєстрував на чужій e, — mail, так і логін власника цієї електронної пошти. Таким чином, без доступу до чужого ящика і без знання старого пароля, чужий пароль можна поміняти. До речі, повернути собі свій зламаний кимось аккаунт можна в точності таким же способом.

Створюючи пост з описом уразливості, автор переслідував тільки одну мету — попередити співтовариство про небезпеку. «Місяці три назад я писав про цю критичну уразливість в skype support, але вона досі не виправлена. Я хочу попередити усіх якнайшвидше узабезпечити себе, оскільки поки що Microsoft не приймає ніяких дій, потурбуйтеся про свою безпеку самі», — призвав творець поста.

Представники сервісу Skype у відповідь на запит нашої редакції прислали такий коментар: «Ми отримали повідомлення про уразливість в системі безпеки Skype. В цілях безпеки наших користувачів ми тимчасово відключили функцію скидання пароля, також ми продовжуємо далі досліджувати це питання».

А тим часом про злом своїх аккаунтів у такий спосіб вже заявили Антон Носик, Ілля Варламов і інші популярні блогери Рунета. Можна припустити, що це наслідки відкритої публікації і великого шуму навколо неї, і, швидше за все, ці зломи носили дослідницький характер, а не свідомо шкідливий.

Comments are closed.