«обезголовлений» Intel

Глава Intel покидає компанію. Про це стало відомо з прес-релізу, який з’явився на сайті найбільшого виробника комп’ютерних чіпів.

З тексту виходить, що Пол Отеллини прийняв рішення про відставку сам. У документі підкреслюється, що Отеллини був украй ефективним керівником: за сім років, що він очолював корпорацію, операційний прибуток і річний виторг Intel значно збільшилися, компанія виплатила 23,5 мільярда доларів дивідендів.

Втім, не усі показники Intel останніми роками вселяли оптимізм. Хоча компанія залишається безперечним лідером у своєму сегменті, минулого року Intel контролювала 80 відсотків ринку комп’ютерних чіпів, за роки керівництва Отеллини її ринкова капіталізація впала на 37 відсотків. Навряд чи можна це поставити за провину одному CEO — в той же період знижувалася вартість усіх виробників чіпів. Але якщо звідний індекс напівпровідників Філадельфійської біржі впав всього на 15 відсотків, то вартість акцій Intel — на цілих 22.

Проте головне, що не вдалося Отеллини — це розпізнати основний тренд кінця минулого десятиліття, швидке зростання популярності смартфонів і планшетів. На тлі невдач Intel, чиїм головним продуктом досі є процесори для традиційних комп’ютерів, вражаючими виглядають показники ARM Holdings — найбільшого виробника чіпів для мобільних пристроїв. Компанія фактично неподільно володарює на ринку смартфонів і планшетів : близько 95 відсотків чіпів в цьому сегменті побудовані на ARM- архітектурі.

Як би то не було, рішення Отеллини, виявилося для акціонерів несподіванкою. Представник Intel Чак Маллой повідомив, що правління компанії було здивоване і намагалося переконати Отеллини залишитися. Тепер головний предмет спекуляцій в технологічних виданнях — можливі претенденти на пост глави корпорації, який стане вакантним в травні 2013 року. Саме тоді Отеллини офіційно складе з себе повноваження.

Останнім часом у технологічному світі все частіше говорять про те, що головна небезпека для Intel — навіть не стільки відсутність компанії в сегменті мобільних пристроїв, скільки реальна можливість втратити ринок легенів лептопов — нетбуков і ультрабуков. Останні два роки ходять настирливі чутки, що від чіпів Intel подумує відмовитися Apple. Це обернеться для компанії повним крахом.

Intel знаменита тим, що упродовж 45-річної історії компанією управляли тільки п’ять керівників, при цьому усі вони були вихідцями з самої корпорації. Але аналітики не виключають, що цього разу Intel може уперше запросити управлінця ззовні — того, хто міг би ефективно перебудувати діяльність виробника чіпів в нових ринкових умовах і зміцнити його позиції.

Comments are closed.