Ефективність безпровідних мереж пообіцяли подвоїти

Учені з Каліфорнійського університету в Риверсайде розробили метод, який може підвищити ефективність безпровідних мереж в два рази. Їх відкриття покликане позбавити від побоювань з приводу того, пропускна спроможність мереж має обмеження, а об’єм передаваних «по повітрю» даних стає все більше(приміром, планшетник генерує майже в 120 разів більше трафіку, ніж звичайний мобільний телефон).

Усі сучасні смартфони працюють в режимі напівдуплекса, при якому передача даних ведеться в обох напрямах. Кожному з них, як машинам на двосмуговій дорозі, потрібно власний діапазон частот.

Як заявили Инбо Хуа і Пін Лян, їм вдалося змоделювати обмін даними в повнодуплексному режимі, коли трафік, що і входить, і витікаючий, передаються в одній смузі частот. Інакше кажучи — дорогу, де автомобілі їздять в обидві сторони тільки по одній смузі руху, пише Gizmag.

Спроби створити систему повного дуплексу робилися і раніше, але зараз дослідникам вдалося зробити так, щоб витікаючі сигнали більше не глушили ті, що входять. Так, ефективність спектру зростає удвічі.

Новий спосіб учених, проте, поки існує лише в теорії, і він не підходить для сучасних 3G — і 4G-сетей. Проте, вони вже почали переговори з операторами і виробниками телекомунікаційного устаткування.

Comments are closed.