«Айпад нано». Огляд iOS- плеєра iPod touch п’ятого покоління

Не лише плеєр, але і нанопланшет, комунікатор, кишенькова ігрова консоль, а тепер ще і непогана заміна фотомильниці. «iPhone без телефону», iPod touch, цього року отримав, мабуть, найсерйозніше оновлення у своїй історії, але при цьому втратив дешеві версії.

Зовнішність
Як і у випадку з попередніми поколіннями iPod touch, ми бачимо перед собою найдоступніший гаджет з мобільною операционкой iOS. Анфас «Тач» невідмітний від iPhone 5 — тут той же 4-дюймовий екран з дозволом 1136 на 640 точок, та ж біла або чорна передня панель під склом з єдиною кнопкою, фронтальною камерою, але без розмовного динаміка.

Задня кришка з анодованого алюмінію має форму, аналогічну iPad mini, — злегка округляє на гранях, але більше «прямокутну», чим раніше. На нижньому торці новий роз’єм Lightning для зарядки, який «живцем» виглядає куди менше, ніж на фото, дуже мініатюрна штука. Прорізи вбудованих динаміків тепер є рядами невеликих круглих отворів, як в iPhone 5. Роз’їм для навушників теж там, знизу.

Кольори задньої кришки, уперше у iPod touch, можуть бути різними. Анодований алюміній фарбується в чорний, блакитний, рожевий, жовтий кольори, або залишається свого власного, сріблястого кольору. Передня панель — чорна у моделі з чорною задньою кришкою і біла у усіх інших. Доповнюють разноцветье також кольорові ремінці, які уперше поклали в комплект, причіплюються вони до спеціальної круглої штуки на задній кришці, що висувається по натисненню.

Нововведення
Поговоримо про те, чим iPod touch відрізняється від попередника, окрім зовнішності. По-перше, це екран — він витягувався в довжину і тепер має діагональ 4 дюйми. Ця та ж сама дисплейна панель, що використовується в iPhone 5 — тобто поліпшені контрастність і перенесення(і це помітно) кольорів, зменшені відблиски, усе це за рахунок нової технології виробництва. Оскільки ширина дисплея не змінилася, сильно зручніше за попередника в ролі комунікатора девайс не став. Хіба що в Twitter або поштовому клієнтові одночасно видно на один твит або заголовок листа більше. А ось у разі перегляду широкоформатного відео, знятого самим пристроєм або закачаного з комп’ютера, новий дисплей є великим плюсом, відео тепер повноцінно відображається без обрізання з боків або чорних смуг згори і знизу. Дещо змінилася колірна температура в порівнянні з iPhone 4/ iPod touch 4G, кольори стали теплішими.

Анітрохи не менше, а для когось і важливішим нововведенням стала поліпшена камера. Оптика тут та ж, що і в iPhone 5, з’явився світлодіодний спалах, а сенсор аналогічний використаному в iPhone 4S, але меншого, 5-мегапиксельного дозволи. Нагадаю, у нових iPad на екрані дещо більше 3 мільйонів пікселів, у більшості сучасних телевізорів і того менше, близько двох. Це я до того, що дозвіл буде достатнім для більшості повсякденних застосувань, включаючи не професійні, а так, «на пам’ять», відбитки формату А4.

Я зробив на iPod touch декілька фото, погода була похмура і багато чого від розробленого під яскравим каліфорнійським сонцем гаджета я не чекав, припускаючи, що фотографії будуть ідентичні зробленим моїм iPhone 4. Чіткість знімків дійсно виявилася приблизно та ж, але ось перенесення кольорів набагато краще. Не було жовтуватого або синюватого «серпанку», як правило, присутнього на знімках, зроблених не в сонячний день, набагато ширше виявився динамічний діапазон(різниця між найтемнішими і найсвітлішими областями знімка). В принципі нескладно добитися тих же результатів у будь-якому більш-менш пристойному фоторедакторові, але приємно і зручно, коли контрастні фото з правильними кольорами отримуєш відразу. Мабуть, Apple удосконалила алгоритми постобробки знімків. Незрозуміло, чому конкуренти, яким доступні в принципі усі ті ж технології мобільних фотосенсорів і оптики, досі не можуть підтягнутися по частині постобробки.

Звичайно, заявляти про здатність iPod touch повністю замінити «цифромильницу» було б дещо необачно. Немає оптичного зума, сценаріїв зйомки, різних режимів фокусування/виміру експозиції і ряду інших типових в компактних і недорогих фотоапаратах функцій. В той же час, багато власників мильниць, одного разу поставивши їх на автоматичний режим, більше налаштування ніколи не чіпають, натискаючи лише кнопку зйомки. Для таких «казуальних» фотографів iPod touch дійсно прекрасна альтернатива. Тим більше що він дозволяє негайно обробити знімок однієї з сотень фотопрограм для iOS і, не морочившись з перенесенням знімків на комп’ютер, відразу ж відправити поштою, в соцсети або Instagram.

Думаю, більшості користувачів для повсякденної зйомки фото і відео(підтримується і формат Full HD) нового «тача» цілком досить, хоча фото і відео виходять дещо гірше, ніж у iPhone 4S або iPhone 5. Єдине «але» — при зйомці в приміщенні без спалаху фотографії часто виходять нечіткими. Ще, як і в iPhone 5, можна знімати горизонтальні панорами шириною 10 800 пікселів :

Нарешті, серйозно змінилася і продуктивність пристрою. У iPod touch п’ятого покоління коштує 512 мегабайт оперативної пам’яті(для iOS, на відміну від Android, цього цілком вистачає) і двоядерний процесор A5, майже такий же, як в iPhone 4S. Майже — тому що це оновлена версія, зроблена по досконалішому 32-нм техпроцессу. Вона при тій же продуктивності займає менше місця і економніше витрачає заряд батареї. Його, до речі, «тачу» повинно вистачити на 40 годин відтворення музики або 8 годин відео.

Програмно iOS на iPod touch нічим не відрізняється від того, що ми бачимо на дисплеї iPhone 5. Єдине, і незрозуміла мені відмінність — відсутність можливості включити відображення заряду батареї, що залишився, у відсотках в рядку статусу. При цьому є, наприклад, Siri — голосовий помічник, який все ніяк не освоїть російську мову, безкоштовна заміна SMS iMessage, інтернет-дзвінки FaceTime і інші радощі iOS.

Ще пару слів про комплектні навушники — це EarPods, навушники Apple нового покоління, які уперше показали одночасно з iPhone 5. У компанії говорять про виміри десятків тисяч вух, які допомогли зробити вкладиші зручними максимальному числу користувачів. Плюс покращав звук, баси стали басовитее, з’явилося більше «простору» в звуці. Втім, не уся музика підходить, наприклад тихий і вкрадливий новий альбом The XX чомусь звучить в EarPods дуже невиразно. Сидять навушники і правда дуже зручно, але зовнішні шуми не ізолюють і для використання в метро не підійдуть. Загалом, для комплектних вух вони дуже і дуже хороші, але тим, хто небайдужий до якості звуку, швидше за все, захочеться їх поміняти. Тим більше що з iPod touch поставляється урізаний варіант — тільки «вуха», без міні-пульта і мікрофону. Тобто такі EarPods, на відміну від тих, що кладуться в коробки з iPhone 5, не можна буде використати для спілкування по Skype або FaceTime.

Купівля, виводи
Тепер про неприємний — про ціну. iPod touch попередніх поколінь з цінником в 200 доларів за модель з 8, а потім і 16 ГБ вбудованої пам’яті повністю виправдовували своє прізвисько найдешевшого «вхідного квитка» в екосистему Apple iOS і її мобільних застосувань і хмарних сервісів. Тому, можливо, компанія і продовжує цю фактично вже дворічній давності модель продавати.

Новий же iPod touch доступний з місткістю 32 або 64 гігабайти і стоїть в США без податків 299 або 399 доларів, відповідно. У Росії, за даними Яндекс.Маркету, молодша модель з гарантією виробника обійдеться в суму близько 12 500 рублів, при цьому у більшості магазинів ціна і того вище — від 14 000 рублів. Вводимо трохи інший запит в рядок пошуку — «iPad mini 16 Wi — Fi» — і бачимо, що ціни на компактний планшетник, причому доки офіційно в Росію що не поставляється, починаються від 15 000 рублів.

iPad mini — пристрій з тим же процесором, тією ж камерою, що і у iPod touch 5 поколінь, але, за твердженням компанії, функціонально ідентичне повноцінному iPad, це «iPad сконцентрований». На нім набагато комфортніше переглядати сайти, читати книги, можна дивитися відео до 10 годин підряд. Чи так не краще, переплатив вартість обіду на двох, купити не «нанопланшет», а планшет повноцінний? Думаю, відповісти на це питання негативно допомогла б 16-гігабайтна версія iPod touch, що стоїть в межах 10 000 рублів, але її немає, і не буде.

Що коштував в останні місяці 6-7 тисяч рублів iPod touch четвертого покоління з 8 ГБ пам’яті можна було по праву назвати iOS- пристроєм «для народу». При цьому ті, що купили використали його по повній, з його Retina- дисплеєм, можливістю встановлювати будь-які iOS- застосування, знімати відео 720p, навіть незважаючи на ту, що проявилася після оновлення до iOS 5 крайню повільність. Я знаю людину, яка ухитряється робити їм прекрасні, дуже атмосферні фотографії для Instagram, незважаючи на крихітного розміру і відповідної якості фотосенсор. Не упевнений, що на подібну популярність зможуть в осяжному майбутньому розраховувати нові «тачи» з цінниками як у дешевих «айпадов» і непоганих Android- пристроїв.

Але якщо ціна не дуже напружує, а хочеться, наприклад, зробити дорогий подарунок дитині, або купити iOS- пристрій в пару до смартфону на іншій платформі, або просто потрібний компактний, але «розумний» плеєр — те сам iPod touch п’ятого покоління, звичайно, не розчарує. Фактично «в одному флаконі», причому флаконі з відмінним еппловским дизайном, покупець отримує Wi — Fi- комунікатора, фотокамеру, ігрову консоль, ну і, звичайно, плеєр для музики і відео.

Плюси:
Дизайн
Дуже тонкий і легкий
Прекрасний дисплей
Фото і відео з камери кращі, ніж у iPhone 4

Мінуси:
Молодша модель порівнянна за ціною з iPad mini
Комплектні навушники EarPods позбавлені міні-пульта і мікрофону
Як і усі останні «яблучні» гаджети, не поєднаємо безпосередньо з аксесуарами для старих моделей

Comments are closed.