Криза «Вікіпедії» : редакторам стало нудно

Впродовж останніх п’яти років найбільша інтернет-енциклопедія билася за нових редакторів-добровольців, намагаючись притягнути волонтерів усіма способами. Проте відтік редакторів триває. Причина полягає в тому, що цікавої роботи в англомовній «Вікіпедії» майже не залишилося.

Багатьом здається неможливим, що енциклопедія, яка ставить своєю метою описати абсолютно усі явища реальності, може бути близька до завершення. Частково це вірно: нові терміни, винаходи, фільми і так далі з’являються майже щодня. Проте найбільшу енциклопедичну значущість представляють такі топики як війни, історичні діячі, відомі учені і так далі. Ці теми проектом освоєні практично повністю.

Зрозуміло, після того, як стаття написана, вона не застигає, як пам’ятник. Хтось покращує цитати, оновлює описи, додає нові посилання, підчищає форматування, проте основна частина роботи по написання і структуризації статті вже зроблена, так що серйозні редактори швидко втрачають до неї інтерес, стверджує The Atlantic. «У енциклопедії все більше і більше читачів, проте вони можуть додати усе менше і менше нового», — пише відомий історик і за сумісництвом редактор «Вікіпедії» Річард Йенсен. За його словами, більшість основних статей в енциклопедії були написані в 2006 — 2007 годахи «відтоді майже не привертають уваги редакторів».

Після того, як кількість статей в «Вікіпедії» досягла 100 000, число дійсно енциклопедично значимих тем, не відбитих на сайті, знизилося. До часу, коли кількість статей збільшилася до мільйона, придумати щось нове, щоб написати про це, стало важко. Влітку 2012 року проект пройшов відмітку в чотири мільйони опублікованих статей.

Захоплююча частина роботи закінчена, так що багато хто втрачає інтерес до редакторської діяльності. Навесні 2012 правки в енциклопедію вносили усього лише 3300 активних редакторів(активними вважаються користувачі, делающии більше 100 правок в місяць). У 2007 році кількість активних редакторів була на 31 відсоток більше.

Для того, щоб продемонструвати динаміку падіння редакторської активності, Йенсен пропонує розглянути статтю, присвячену війні 1812 року. Як заявляє учений, редакторська активність на цій сторінці різко знизилася, хоча кількість читачів у матеріалу стала набагато більше, ніж в 2008 році(623 000 проти 434 000). Кількість тих, хто робить правки, знизилося з 256 до 28 чоловік. На думку Йенсена, це пов’язано з тим, що стаття близька до досконалості і подальшу роботу над нею не потрібно.

Очевидно, що завершення такого монументального завдання, як складання універсальної енциклопедії — ця важлива історична подія світового значення. Проте, як тільки проблема наповнення енциклопедії розв’язана, з’являються нові труднощі: система не може функціонувати без редакторів, навіть якщо увесь необхідний контент вже створений. Редактори оновлюють відомості, розширюють їх, захищають сторіночки проекту від вандалів, помилкових відомостей, рекламних статей і іншого. Енциклопедії буде складно знайти волонтерів для чорнової роботи. Захист сторінок від вандалів — це нудне зайняття, яке не приносить редакторам творчого задоволення.

Йенсен вірить, що з цієї ситуації можна знайти вихід. «Зараз «Вікіпедія» — це зрілий ресурс, добре структурована організація з непоганою репутацією. Проблема в тому, що вона не поважається в науковому сенсі». «Вікіпедія» повинна підвищити рівень кваліфікації редакторів, зацікавивши їх матеріально. Приміром, добитися підвищення для них стипендій, розсилати їм запрошення на конференції і навіть влаштовувати для них тренінги. Завдяки цьому набагато більше людей захочуть бути редакторами, а статті добровольців стануть професіональнішими.

Як стверджує «Вікіпедія», в російськомовному сегменті енциклопедії статей набагато менше, ніж в англомовному. Лише у вересні 2012 року на ресурсі була опублікована 900-тисячна стаття. За величиною російськомовна «Вікіпедія» займає восьме місце у світі, по відвідуваності — п’яте. Очевидно, з описаними Йенсоном негативними процесами російськомовний сегмент проекту зіткнеться вже найближчим часом, а поки що у російських редакторів ще є простір для роботи.

Comments are closed.