чорний список і «залізна» конкуренція

У Росії запрацював портал Роскомнадзора з реєстром заборонених сайтів. Тим самим реєстром(відомішим, як чорний список сайтів), який був передбачений законом «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров’ю і розвитку», і проти якого майже усе літо виступали лідери Рунета.

Проте момент настав — реєстр діє і доступний за адресою zapret — info.gov.ru. Правда, доступний дуже умовно. Власне, сам реєстр заборонених сайтів простий відвідувач порталу проглянути не зможе, але може дізнатися, чи є сайт, що цікавить його, в списку. Для цього на порталі створена спеціальна форма, в якій можна вводити адресу, домен або IP- адреса сайту.

Повні дані з реєстру можуть отримати інтернет-провайдери і хостинг-провайдери. Для вивантаження списку заборонених сайтів від них вимагається пройти ідентифікацію за допомогою електронного підпису.

Крім того, у кожного відвідувача порталу є можливість повідомити Роскомнадзору про відомі йому протиправні сайти. Для цього на порталі є спеціальна електронна форма, в яку можна вводити адресу сумнівного сайту, «опис забороненої інформації» і скриншот, що підтверджує її наявність. Введення власного імені від громадянина при відправці такого повідомлення не потрібно.

Також відомство не планує вводити обмеження на число скарг. Звичайно, відсутність механізмів реєстрації може привести до великого числа анонімних неправдивих заяв на доброчесні ресурси. Проте в Роскомнадзоре готові розглядати і обробляти усі скарги.

1 листопада, коли набуде чинності нова редакція закону «Про інформацію, інформаційні технології і захист інформації», в реєстр вноситимуться сайти з інформацією, забороненою судовим порядком, а також сайти, що містять дитячу порнографію, інформацію про наркотики або способи самогубства, для додавання в список яких не потрібно рішення суду.

Як очікується, оновлюватися реєстр буде двічі в добу, причому займатися цим буде сам Роскомнадзор.

Згідно із законом про інформацію, після отримання від оператора реєстру повідомлення, власник сумнівного сайту повинен видалити сторінки з протиправним змістом під загрозою блокування сайту з боку усіх інтернет-провайдерів Росії.

***

Незабаром після презентації Windows 8 Стівен Синофски вирішив висловитися на тему, як Microsoft з партнерами «вдало» знайшли рішення представити «величезні обчислювальні потужності за меншою ціною, ніж у «фруктового» конкурента». Зокрема, він говорив про повноцінні ноутбуки на Windows 8, які продаються за ціною в 279 доларів, і протиставляв їх 7-дюймовому «планшету для відпочинку» — iPad mini за 329 доларів. За словами Синофски, з їх боку «це не просто збиття ціни, це інженерні роботи, які призводять до падіння вартості».

Windows 8 офіційно поступила в продаж минулої п’ятниці і, враховуючи величезну кількість партнерів, які роблять «залізо», у Microsoft зараз є досить переваг для конкуренції з ноутбуками і планшетами від Apple.

Синофски відмітив, що він задоволений якістю комп’ютерів, які роблять Acer, Lenovo і Dell : «Це маса тонких, легких, сенсорних ультрабуков, які стоять на сотню менше, ніж MacBook Air», — відмітив президент підрозділу Windows в Microsoft.

Такі випади у бік Apple, схоже, передбачав Тім Кук. Він за день до презентації Windows 8 сказав, що нова операционка бере на себе надто багато, намагаючись служити одночасно і на ноутбуку, і на планшеті.

«Ви могли б спроектувати машину, яка літає і плаває, проте, я не думаю, що вона робитиме будь-яку з цих дій дуже добре», — відмітив Тім Кук в ході телефонної конференції.

І цей невмілий момент: доки Синофски хвалить пристрої на Windows 8 і порівнює їх з еппловскими продуктами, не на користь останніх, звичайно, в ЗМІ з’являються повідомлення про те, що передзамовлення на iPad mini вже закрите — купили усі.

Comments are closed.