Nexus 10: «гуглопланшет»-рекордсмен

У найбільших IT- компаній останнім часом погано виходить зберігати секрети, так що про плани Google показати нові флагманські смартфон і планшетник під брендом Nexus, а також про характеристики цих пристроїв, було відомо вже давно. Офіційно їх повинні були представити в понеділок, на заході, скасованому із-за «Сенди», що насувався на Нью-Йорк урагану.

Компанія у результаті вирішила не тягнути, а оголосити подробиці про новинки у своєму офіційному блозі. Заголовок запису : «Краще від Google, тепер — в трьох розмірах». Дійсно, лінійка пристроїв під власним брендом найбільшої світової пошукової системи тепер аналогічна лінійці Apple : смартфон, мини-планшетник і планшетник повнорозмірний.

Розпочнемо з останнього, адже розроблене Google і що випускається корейською Samsung пристрій за характеристиками є на сьогодні самим здійсненим на ринку. Головне в нім, мабуть, екран — з діагоналлю 10 дюймів, співвідношенням сторін 16:10 і дозволом 2560 на 1600 точок(300 ppi) він перевершує по чіткості дисплей нового iPad(2048 на 1536 точок, 264 ppi). Такого екрану із запасом вистачає для того, щоб відображати «точка-в-точку» відео дозволу Full HD або повнорозмірні фотографії.

Не менш просунутий і процесор — Nexus 10 став першим пристроєм, в якому використовується система-на-чипе Samsung Exynos 5250 з двома ядрами, частотою 1,7 ГГц і новітньою архітектурою ARM — Cortex — A15. Відображати графіку допомагає графічна підсистема Mali T604. Оперативній пам’яті — 2 гігабайти, а вбудованою — 16 або 32. Дозвіл основної камери складає 5 мегапікселів, фронтальної камери для відеочату — 1,9.

Окрім цього, у Nexus 10 містка батарея на 9 000 мА*ч, яка, за твердженням представників компанії, повинно вистачати на 9 годин безперервного відтворення відео. Важить планшетник 604 грами, а товщина корпусу складає 8,9 мм. Як і у більшості сучасних флагманських планшетников, Wi — Fi тут дводіапазонний для підвищення швидкості передачі даних і стійкості зв’язку. Є і чіп NFC, навіть два — на задній панелі пристрою і на передній. А ось версій з модулем стільникового зв’язку доки немає.

Зовні планшетник виглядає родичем Samsung Galaxy Note 10.1, правда, родичем, що емігрував в дитинстві з Південної Кореї, і що отримав освіту в США. У профіль планшетник стрункіший, з чіткішими гранями, а «анфас», навпаки, має злегка закруглені контури. З iPad його точно не вийде переплутати, у пристрою власна «особа».

Програмно планшетник також відрізняється від попередників. У Android 4.2(у Google називають цю версію «новим смаком Jelly Bean») змінилася розкладка функціональних кнопок на екрані, тепер вони, як і на смартфонах і 7-дюймовому Nexus 7, розташовані знизу по центру. Ще одна цікава програмна особливість нових Nexus — підтримка профілів користувачів. У кожного з членів сім’ї може бути свій пароль від пристрою, свої налаштування і програми.

У США, Австралії, і низці країн Західної Європи продажу Nexus 10 почнуться 13 листопада. Американський цінник складає 400 доларів за пристрій з 16 гігабайтами вбудованої пам’яті або 500 за 32-гігабайтну версію. Це на 100 доларів дешевше, ніж коштують моделі Apple iPad аналогічної місткості.

Comments are closed.