Intel готує 48-ядерний процесор

Компанія Intel зайнялася розробкою процесора майбутнього, що вміщує в собі 48 ядер. Він призначений для установки в смартфони і планшети. Такий чіп дозволить значно збільшити обчислювальну потужність мобільних пристроїв і в той же час скоротити енергоспоживання.

У системі сучасних процесорів активно до 4-х ядер. До таких моделей можна віднести Snapdragon S4(Qualcomm) і Tegra 3(NVIDIA), побудовані на архітектурі ARM. Відмітимо, що останній має ще одне, п’яте «допоміжне» ядро. Щоб заощадити енергію, воно працює на нижчій частоті і відповідає за виконання невимогливих до продуктивності процесора завдань.

За прогнозом Intel, перші зразки 48-ядерних процесорів буде доступні через п’ять-десять років. Компанія вважає, що з часом смартфони і планшети стануть настільки продуктивними, що зможуть повністю замінити комп’ютер.

За словами Энрика Эрреро, наукового співробітника Intel у Барселоні, зараз процесор з одним ядром послідовно вирішує одну задачу за іншою, і якщо він працює на межі, то споживає досить багато енергії. Багатоядерний же зможе розділяти завдання між ними, паралельно обслуговуючи відразу декілька ресурсоємних застосувань, пише Computerworld.

Intel вже давно експериментує з багатоядерними чіпами. Минулого року компанія виготовила процесор Knights Corner, який має більше п’ятдесяти обчислювальних ядер і рівень продуктивності понад 1 терафлопс(трильйон операцій з плаваючою комою в секунду). Він створювався для суперкомп’ютера Stampede, який проектується для Техаського університету в Остіні і буде запущений в січні 2013-го.

Comments are closed.