«пірати» відкриють заборонені сайти

Піратська партія Росії запустила сайт «РосКомСвобода», який дозволяє подивитися ресурси, які опинилися в «чорному списку». Організатори проекту планують «збирати інформацію про усі неправомірно закриті сайти і, у разі потреби, надавати до них альтернативний доступ».

«Ми пильно стежитимемо за діями чиновників і викриватимемо незаконні блокування, де під виглядом боротьби з педофілією або екстремізмом, знищуються ресурси з опозиційною або викриваючою владу інформацією, з тими важливими для суспільства даними, які бюрократам так хотілося б сховати», — говориться на сайті. «Пірати» підкреслюють, що діятимуть у рамках закону. Приміром, вони не відкриватимуть доступ до ресурсів, що містять дитячу порнографію.

Розповісти про неправомірно заблокований сайт може будь-який користувач, приславши на нього посилання. На «РосКомСвободе» також пояснюється, як за допомогою анонимайзеров, плагінів для браузерів і i2p- мереж можна обійти блокування.

Першим сайтом, до якого «РосКомСвобода» відкрила доступ, став «Фонд сприяння захисту здоров’я і соціальної справедливості імені Андрія Рилькова». Як затверджується на сайті «піратів», цей ресурс вже почали блокувати деякі російські провайдери із-за «пропаганди замісної терапії при лікуванні наркоманів, яка використовується, наприклад, у більшості країн ЄС».

Запуск «РосКомСвободи» відбувся в четвер, 1 листопада. Цього ж дня за ініціативою Роскомнадзора почав функціонувати «чорний список» сайтів, на яких розміщена інформація, що порушує закон про захист дітей від шкідливої інформації. З його допомогою будь-який користувач може поскаржитися на той або інший ресурс і перевірити, чи внесений він в список. Сайти, які потрапили в реєстр заборонених, підлягають блокуванню без рішення суду.

Comments are closed.