рекорди Gmail і кредитки від Google

Gmail став найпопулярнішою поштою у світі. Такі висновки зробила аналітична компанія Comscore у своєму звіті за жовтень. У минулому місяці аудиторія Gmail склала 287,9 мільйона користувачів, внаслідок чого колишній беззмінний лідер c 1996 року — поштовий сервіс Microsoft Hotmail перемістився на друге місце c місячною аудиторією в 286,2 мільйона юзерів. Замикає трійку пошта Yahoo! — їй в жовтні користувалися 281,7 мільйона чоловік.

Статистика, втім, значно різниться від країни до країни. Так, в США найпопулярнішим сервісом залишається Yahoo!, а в Росії, за даними групи компаній TNS, у вересні 25 мільйонів чоловік користувалися поштою Mail.ru, 16 — «Яндекс.Поштою», і по 4 мільйони — сервісами від Rambler і Google.

Gmail — наймолодший поштовий сервіс з трійки світових лідерів. Він запустився 8 років тому — в 2004 році, тоді як Hotmail існує вже 16 років, а Yahoo! — 15. На момент виходу Google безкоштовно запропонував користувачам величезний на ті часи простір для зберігання пошти — 1 ГБ проти 2 і 4 МБ у конкурентів. Крім того, впродовж декількох років Gmail залишався напівзакритим — нові користувачі могли отримати аккаунт в пошті тільки на запрошення іншого юзера. Кількість инвайтов при цьому була украй велика — кожен зареєстрований користувач міг запросити до 100 друзів. Цей захід мав великий маркетинговий ефект.

Але справжнє настання Gmail почалося із зростанням популярності платформи Android, доля якої серед мобільних операционок, за останніми даними, складає 75%. Жодне Android- пристрій неможливо активувати без реєстрації в Gmail.

Сам Google вважає, що Gmail став популярніший Hotmail ще в червні — тоді, за підрахунками інтернет-гіганта, місячна аудиторія сервісу склала 425 мільйонів користувачів з урахуванням тих, хто працює з поштою з планшетів і смартфонів. Comscore же не враховує мобільних користувачів поштових сервісів, тому раніше лідерства Google не підтверджував.

Вважається, що email — один з «найклейкіших» онлайн-сервісів, і користувачі нечасто міняють звичну пошту на продукти інших компаній. Зростання аудиторії здійснюється багато в чому за рахунок нових користувачів.

Конкуренти Google прагнуть притягнути юзерів шляхом інтеграції багатьох продуктів — так, Microsoft обіцяє об’єднати в єдину екосистему десктопную і мобільну версії своїй новою операционки, ушаную, а також до 25 ГБ безкоштовного простору на хмарі Sky Drive.

***

Google випустить платіжні карти. Про це повідомляє ресурс Android police. У його розпорядженні опинилися скриншоти оновленої версії мобільного додатка Google Wallet. Судячи із зображень, сервіс буде доповнений рядом нових функцій.

Основне нововведення — реальна пластикова карта, яку випускатиме сам Google. До неї можна буде прив’язати будь-який традиційний банківський пластик — Visa, Mastercard або American Express. Таким чином, передбачається, що карта Google Wallet позбавить користувачів від необхідності носити з собою декілька кредиток. Вона буде прив’язана до однойменного мобільного застосування, через яке можна буде встановити платіжну карту за умовчанням або вибрати, звідки необхідно списати засоби безпосередньо перед оплатою купівлі.

Окрім цього сервіс Google Wallet, імовірно, отримає ряд нових функцій на кшталт тих, що пропонує платіжна система PayPal. З чуток, користувачі зможуть поповнювати баланс, списувати засоби, пересилати гроші і навіть знімати їх у банкоматі.

У Google інформацію коментувати відмовилися, але блогери звернули увагу на оновлений інтерфейс входу в Google Wallet.

Якщо чутки підтвердяться, це явно вкаже на спробу американського інтернет-гіганта протиставити Google Wallet технології NFC, на яку компанія робила ставку, просуваючи NFC- чіпи в Android- пристроях. Попри те, що технології безконтактних платежів готують велике майбутнє, поки що поширення NFC- терміналів йде украй повільно. За деякими даними, це пов’язано з тим, що авторизація оплати робиться виключно через чіпи Google, а це викликає невдоволення партнерів.

Розробкою технології також займаються Visa і Mastercard, а мобільні оператори наполягають на використанні симкарт з підтримкою NFC. Так, нещодавно стало відомо, що альянс видатних американських операторів зв’язку відклав запуск пілотного проекту по установці терміналів для обробки NFC- платежів. Також, усупереч очікуванням, NFC- чіпа не опинилося в новому iPhone.

Як би то не було, російські користувачі навряд чи зможуть стати володарями пластикових карт від Google в найближчому майбутньому — сервіс Google Wallet в Росії недоступний.

Comments are closed.