Вчені показали фото «невидимої» комети

Співробітникам обсерваторії Slooh вдалося сфотографувати комету C / 2016 R3, яка була відкрита кримським астрономом Геннадієм Борисовим. Це, можливо, останній знімок комети — невідомо, чи переживе вона зближення з Сонцем.

Чому комета невидима
Комету C / 2016 R3 можна побачити тільки в останні півгодини перед світанком у самого горизонту. Спостерігати за нею дуже складно — заважає товща земної атмосфери, через яку доводиться дивитися, і промені сонця, що сходить.
останні фото
Борисов виявив комету 11 вересня 2016 року, вивчаючи нічне небо з Південної спостережної станції Державного астрономічного інституту імені Штернберга МГУ. Співробітник станції використовував телескоп MARGO в селищі Науковий.

За словами астрономів Бернда Люткенхёнера і Пола Кокса, ці знімки — останні за 100 або навіть за 100 тис. Років. Фото дозволили уточнити орбіту комети, проте все одно не вдається точно розрахувати, чи переживе комета зближення з Сонцем. Навіть якщо комета не вибухне, розглянути її буде вкрай складно, проте вчені не залишать спроб зробити це знову.
Зараз комета діаметром 3,8 км рухається до Сонця. Із зіркою вона зблизиться вранці 12 жовтня, підійшовши на відстань 0,5 астрономічної одиниці (половина середньої дистанції між Сонцем і Землею). Потім комета буде рухатися назад, якщо виживе, і може покинути Сонячну систему назавжди.
Вчені також заявили, що C / 2016 R3 може бути втраченою раніше кометою C / 1915 R1, відкритої в 1915 році. Відповідь на це дадуть нові знімки небесного тіла, якщо їх вдасться отримати після того, як комета пройде Сонце і з’явиться з протилежного боку.

Comments are closed.