Створено найкомпактніший транзистор в світі

Фізики з університету Берклі створили транзистор з розміром затвора 1 нанометр. Цим вони порушили фундаментальний закон Мура, який накладає обмеження на розміри електронних компонентів. Стаття про найменшому в світі транзисторі опублікована в журналі Science.

Створено найкомпактніший транзистор в світі

Сьогодні в електроніці використовуються транзистори набагато більших розмірів. Так, в новому чіпсеті А10 Fusion, розробленому для iPhone 7 і iPhone 7 Plus , застосовується 16-нанометровій технології. Intel, Qualcomm і MediaTek працюють над виготовленням чіпів по 10-нанометровій технології.
Закон Мура свідчить: кількість транзисторів, що розміщуються на кристалі інтегральної схеми, подвоюється кожні 24 місяці. Сьогодні мінімальний розмір транзистора, що відповідає цьому закону, становить близько 5 нм, проте вченим вдалося обійти обмеження.

У новому транзисторі кремній частково замінили на сульфід молібдену.

Матеріал має більш низькою діелектричною проникністю. За рахунок цього управління напругою в транзисторі можна реалізувати за допомогою затвора менших розмірів. Безпосередньо затвор — це вуглецева нанотрубка діаметром 1 нанометр.
Вчені поки що не намагалися розміщувати транзистори на чіпі, так що говорити про продуктивність готових рішень поки рано. Крім того, фахівцям належить вирішити проблему паразитних струмів.

Comments are closed.