Експеримент: шовкопряда нагодували графеном

Вчені китайського університету Цінхуа (Пекін) досліджували вплив графена і вуглецевих трубок на властивості нитки, виробленої шовкопрядами. Результати роботи опубліковані в журналі Nano Letters.

Вчені розпорошили частки графена і нанотрубок над шовковицею — це рослина, яким харчуються шовкопряди. Це ніяк не вплинуло на процес життєдіяльності комах, але вони змогли зробити шовкове волокно з унікальними властивостями.
(Графен — інноваційний матеріал з високою міцністю і електропровідністю, що складається з кристалічної решітки вуглецю товщиною в один атом.- прим)

 
Отримана шовкова нитка може проводити електрику з відносно високою ефективністю — 120 сіменс / сантиметр у кращого зразка. Матеріал з такими властивостями дозволить створювати електропровідну тканину, можливо, що світиться або носяться «розумні» пристрої, вбудовані в одяг.
Поки не вдалося визначити оптимальний показник концентрації графена і вуглецевих трубок. Тільки з’ясувалося, що занадто високий рівень вмісту чужорідних елементів негативно впливає на характеристики нитки. Тоді як «легка» дієта дозволила в півтора рази збільшити показники максимального розтягування і пружності шовку.

Comments are closed.