Дослідники навчилися передбачати тренди Twitter

Учені з Массачусетського технологічного інституту заявили, що знайшли спосіб точно передбачати тренди(популярні теми) в сервісі мікроблогів Twitter. Якщо цей алгоритм дійсно працює, то він може принести великий прибуток як самому Twitter, так і іншим компаніям.

Про незвичайне відкриття учені заявили на сайті інституту. Сам по собі Twitter — це відносно невеликий бізнес, проте алгоритм може використовуватися не лише в соціальній мережі, але і для прогнозування інших величин, що динамічно міняються, наприклад цін на акції.

Над проектом працювали професор Деваврат Шах і студент Станіслав Николов. За словами дослідників, алгоритм дає можливість передбачити тренди приблизно за півтори години до того, як вони з’являться в списку. У виняткових випадках передбачити, які тренди вийдуть в топ, можна навіть за чотири-п’ять годин.

Точність пророцтва украй висока: близько 95 відсотків. Дослідники упевнені, що їх винахід дозволить сервісу мікроблогів заробити немало грошей. Знаючи, які теми вийдуть в топ, Twitter зможе пропонувати більше релевантну рекламу.

Алгоритм працює по незвичайній системі, яка порівнює зібрану заздалегідь інформацію з даними, що отримуються в реальному часі. Слід зазначити, що Twitter майже відразу зацікавилася винаходом. Як стверджує Gigaom, компанія вже узяла Станіслава Николова до себе на роботу.

Передбачення трендів в Twitter — лише одне з можливих застосувань для нового алгоритму. Його можна використати для пророцтва цін на фондових ринках, розрахунку навантаження в громадському транспорті або, приміром, для пророцтва популярності фільмів.

Comments are closed.