Програми Microsoft стали безпечніше

Продукти компанії Microsoft більше не входять в десятку самих уразливих комп’ютерних програм. Про це говориться звіті «Лабораторії Касперского» про розвиток інформаційних загроз в третьому кварталі 2012 року.

Зникнення програм Microsoft з топ-10 самого «дірявого» ПО аналітики «ЛК» пояснили добре відлагодженим механізмом автооновлень в останніх версіях операційної системи Windows. Про те, що компанія з Редмонда стала приділяти більше уваги безпеці і оперативному оновленню своїх продуктів, можна судити і по більше ранніх звітах «ЛК».

Восени 2010 року програми Microsoft зайняли половину «антирейтингу» : критичні уразливості були знайдені в OneNote, Excel, Word, PowerPoint і Access. У третьому кварталі 2011-го в списку виявилася тільки одна, пов’язана з набором служб XML Core Services(MSXML), а в тому ж періоді 2012-го — жодній.

Незважаючи на підвищення планки безпеки, Windows залишається найпопулярнішою операційною системою, і тому служить привабливою метою для зловмисників. Минулого тижня французька компанія VUPEN заявила, що їй вдалося створити експлойт для двох новітніх продуктів Microsoft — ОС Windows 8 і браузері Internet Explorer.

У 3-му кварталі 2012 року перші два рядки зайняли уразливості в платформі Java, Oracle, що випускається. Вони були знайдені на 35 і 21,7% заражених комп’ютерів відповідно. Яскравіше за усіх відрізнилася Adobe: три її продукти(програвачі Flash Reader, Shockwave, а також «читалка» PDF- файлів Reader) зайняли п’ять позицій. Крім того, в топ-10 увійшли QuickTime і iTunes від Apple, а також популярний плеєр Winamp.

«ЛК» грунтується на статистичних даних, які були отримані за допомогою її власної розподіленої антивірусної мережі Kaspersky Security Network(KSN). Через усі «діри», представлені в списку, зловмисники можуть обходити захист, діставати доступ до комп’ютера на рівні системи і виконувати будь-який шкідливий код.

Із звіту «ЛК» також виходить, що 28% усіх атакованих мобільних пристроїв працювали на платформі Android версії 2.3.6(Gingerbread). Вона вийшла ще у вересні 2011 року, але із-за надмірної фрагментації ОС Google досі залишається найпопулярнішою у вирусописателей. Крім того, осінню «ЛК» знайшла 91,9 мільйона URL- адрес, що поширюють шкідливий код. Це на 3% більше, ніж в другому кварталі 2012 року.

Comments are closed.