Instagram відкрив веб-доступ, а Apple збирається відмовитися від процесорів Intel

Instagram згадав про великий Інтернет. Мобільний фотосервіс, куплений за суму, близьку до мільярда доларів Facebook ‘ом, через два роки після створення, відкрив веб-доступ. Практично повноцінний.

Обмовка невипадкова — зайшовши у браузері на свій профіль або профіль друга, можна коментувати окремі фотографії і дивитися історію знімків. А ось завантажити свій, пропущений через вінтажні фільтри, фотошедевр не вийде — це, як і раніше, можна зробити тільки із смартфону або планшета.

Як відмічають ті, хто вже протестував веб-версію — а зробити це поки що можуть не усі — інтерфейс дуже нагадує тайм-лайн Facebook. Що, власне, недивно. Незважаючи на появу веб-інтерфейсу, керівництво Instagram заявляє, що сервіс залишиться по перевазі мобільним. Тобто відсутність можливості завантажувати фотографії — не тимчасове явище, а принципова позиція. Що у свою чергу ставить хрест на надіях власників смартфонів на платформах, які поки що не підтримуються сервісом. А це в першу чергу — Windows Phone. Правда, враховуючи той факт, що на Android Instagram, все-таки, з’явився, вірогідність повторення дива і на майкрософтовской операционке, не зникаюче мала.

Попри те, що офіційна причина випуску онлайн-версії — затребуваність такого функціонала у користувачів, є і інша точка зору. Поки Instagram зволікав з виходом у великий Веб, порожню нішу зайняли сторонні сервіси. Такі, приміром, як Webstagram, які дозволяють переглядати фотострічку своїх друзів, а також «лайкать» і коментувати їх знімки. Правда, за розширений функціонал доводиться розплачуватися — сайт рясніє баннерной рекламою. Можливо, що остання обставина не припала до смаку Facebook.

***

Apple збирається відмовитися від процесорів Intel. Джерело новини, а вірніше, чергового слуху, — Bloomberg. За інформацією новинного агентства, станеться це не сьогодні і не завтра, а найближчими роками. Як тільки це станеться, не лише мобільні облаштування Apple, але і ноутбуки, і, можливо, настільні комп’ютери оснащуватимуться процесорами архітектури ARM. Электрик сделает все круто.

Чутки про «велике об’єднання» мусирувалися на ринку з дня річниці смерті Стіва Джобса. Тоді ж називався і можливий виробник процесорів — Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Відмітимо, що півтора роки тому в пресу вже просочувалася інформація про те, що Apple не лише збирається впровадити ARM- чіпи в звичайні комп’ютери, але і має на руках робочий прототип Macbook Air, в якому встановлений процесор A5.

Відмова від послуг Intel може бути обумовлена декількома причинами. З одного боку, це укладається в корпоративну концепцію Apple — компанія прагне все робити і розробляти сама. Мобільні чіпи, після купівлі компанії PA Semi, розроблялися усередині компанії. З іншої — продукція Intel перестала відповідати сучасним реаліям. Новітні чіпи, незважаючи на свою продуктивність, споживають надто багато електрики. Як наслідок — практично усі сучасні мобільні пристрої працюють на процесорах архітектури ARM, чий основний коник — мале енергоспоживання. Настав черг і старших братів — ноутбуків. Лептопи Apple стають все тонше і легше — тобто вмістити в схудлі корпуси батареї великої місткості вже не вийде. Один з можливих виходів — перехід на економічніший ARM.

У Intel розуміють, що можуть залишитися у розбитого корита. Нещодавно гендиректор компанії Пол Отеллини, заявив, що найближчим часом Intel випустить такий процесор, який Apple не зможе ігнорувати і думати забуде про зміну виробника.

Comments are closed.