Nokia представила в Москві нові смартфони Lumia

У Росії стартували продажі двох смартфонів Nokia на новій операційній системі Microsoft, Windows Phone 8. Щоб підкреслити важливість події, на презентацію новинок в Москву приїхали глави двох компаній, Стівен Элоп і Стівен Балмер.

По самих смартфонах, анонсованих в США ще 5 вересня, нічого нового на заході не повідомили. Для багатьох, правда, новиною стала підтримка апаратами російських частот LTE — мереж безпровідної передачі даних нового покоління, запущених цього року російськими Yota, «Мегафон» і МТС. Які з вказаних операторів підтримуватимуть, і чи будуть, швидкісний LTE- інтернет на нових «люмиях», поки невідомо.

Флагманська модель Lumia 920 з надчутливим(можна працювати, не знімаючи рукавичок, або не підстригаючи нігтів) 4,5-дюймовим IPS- екраном з дозволом 1280 на 768 точок і «особливою»(PureView) 8-мегапиксельной камерою коштуватиме 25 000 рублів. Доступніша Lumia 820(екран AMOLED, 4,3 дюйми, 800 на 480 точок) зі змінними задніми панелями, 8 ГБ вбудованої пам’яті(замість 32 ГБ у 920-ої), слотом для карт пам’яті microSD(відсутній у старшої моделі) і «звичайною» 8-мегапиксельной камерою обійдеться в 20 000 рублів.

Обидва смартфони використовують один і той же двоядерний процесор Qualcomm Snapdragon S4 з частотою 1,5 ГГц, працюючий в парі з графічним чіпом Adreno 225 і мають по 1 ГБ оперативної пам’яті. Апарати підтримують безпровідну зарядку. Для цього треба буде окремо придбати зарядне облаштування одного з двох видів — звичайну овальну підставку або «модну» подушку Fatboy. Для 820-ої моделі треба буде ще купити спеціальну змінну задню кришку.

На вчорашній презентації мені вдалося трохи потримати в руках обидва смартфони. Старша 920-а Lumia виявилася передбачувано великій і несподівано важкій — апаратів вагою більше 180 грамів з екраном мнее 5 дюймів на ринку трохи. Це, мабуть, розплата за усі використані в телефоні просунуті технології — безпровідну зарядку, камеру PureView з оптичною стабілізацією, надчіткий(а також надшвидкий і надчуйний) екран і містку(2000 мА*ч) батарею.

Молодша 820-а модель, хоча на фото і здається компактнішою, в реальності теж відчувається «лопатою». Враховуючи, що «чарівних» технологій в ній значно менше, екран AMOLED має стандартний дозвіл, а ціна ненабагато нижче флагманських апаратів на Android або iPhone 4S, ринкові перспективи апарату представляються туманними. Старша ж модель, мені здається, знайде свого покупця — людину з великими сильними руками і любов’ю до просунутих функціональних апаратів в серці.

Працюють обидві новинки на новій Windows Phone 8 — операційній системі, яку Microsoft випустила у кінці минулого місяця в пару до «настільній» Windows 8 і «планшетною» Windows RT. З найбільш помітних нововведень в ній — вдосконалений інтерфейс з «плитками» трьох різних розмірів і різноманітнішими опціями сповіщень на екрані блокування, гостьовий режим, названий «Дитяча», а також -(нарешті!) — можливість заливати на апарат музику і відео з комп’ютера без допомоги яких-небудь програм для синхронізації.

На невеликому доки ринку смартфонів з Windows Phone 8(відновити до неї «винфони» попереднього покоління, з WP 7,5, на жаль, неможливо) у Nokia з її Lumia 920 і 820 доки тільки один конкурент, HTC. Тайваньська компанія минулого тижня представила дві новинки — флагманський Windows Phone 8X(24 000 р.) і бюджетний Windows Phone 8S(14 000 р). Старший апарат не наділений унікальними технологіями — той же процесор, що і у «нокий», 16 ГБ нерозширюваної пам’яті, 8-мегапиксельная камера без наворотів(але, як обіцяють, з якістю не гірше HTC One X). Зате при ширині в 66 мм(майже на півсантиметра вже Nokia 920) і завдяки корпусу, що звужується до країв, він набагато краще лежить в руці. Молодша модель HTC ще зручніша, але відстає за характеристиками.

До нових «нокиям» випущений досить широкий асортимент аксесуарів. Це дві моделі безпровідних колонок(див. фотогалерею), безпровідні навушники, різні безпровідні зарядники, а також різноколірні змінні панелі для Lumia 820. Усе це дуже кольорове, як і самі апарати — доступні не лише чорний і білий, але також жовтий і червоний варіанти.

Comments are closed.