Світло моє, Retina. Огляд MacBook Pro з надчітким дисплеєм

Унікальний по чіткості і якості екран — ось перше, на що звертаєш увагу, включаючи 15-дюймовий MacBook Pro з Retina- дисплеєм. Вони вивчили один з найдосконаліших на сьогодні ноутбуків для мобільних професіоналів, щоб з’ясувати — чи коштують надвисокий дозвіл, швидкий твердотілий жорсткий диск і відносно компактний корпус прошеної за старшу конфігурацію ціни, без малого 100 тисяч рублів.

Зовнішність, ергономіка
Як і у випадку з більшістю інших продуктів Apple, до дизайну «ретинового» MacBook Pro(далі називатимемо його MBPR скорочено) чіплятися складно. Чіткі прямі лінії, кути, що злегка округляють, — це майже той же що не мінявся вже декілька років MacBook Pro, тільки на чверть тонкий — товщина 18 мм замість 24 у звичайної(не Retina) моделі. Для порівняння, максимальна товщина MacBook Air майже така ж, 17 мм. Правда, він клиновидної форми, і за рахунок звуження до переднього краю корпусу і до країв займає куди менший об’єм, та і виглядає набагато компактніше MBPR.

Зменшилися і інші габарити — ширина MBPR на півсантиметра менше попередника. Скорочення незначне, але укупі зі зменшенням товщини робить пристрій відчутно компактніше. У моєму випадку це виразилося в можливості носити ноутбук в моїй звичайній наплічній сумці, куди раніше жодна модель з 15-дюймовим екраном без застосування грубої сили не поміщалася.

Вага скоротилася на 20% — з 2,5 кг до 2. Комп’ютер як і раніше не можна назвати легеням, тримати його в розкритому стані однією рукою, як Air, незручно. Але ті, хто в силу необхідності носить MacBook Pro з собою щодня, напевно оцінять, що жити стало на півкіло легше. Та і сценарій використання «валяємося в ліжку, дивимося кіно, поклавши ноутбук на пузо» став комфортнішим.

Ще із спостережень по частині ергономіки — хід клавіш, здається, зменшився в порівнянні з «товстою» моделлю. Мабуть, Apple довелося злегка змінити конструкцію клавіатури заради того, щоб зробити корпус тонше. При цьому, на мій погляд, друкувати на MBPR так само зручно, це як і раніше одна з кращих ноутбучних клавіатур на ринку. Що незручно — так це новий магнітний роз’єм живлення MagSafe 2. Попередня версія, по-перше, трималася в гнізді куди надійніше. По-друге, кабель з роз’єму стирчав назад, а не убік, що у більшості сценаріїв використання ноутбука було зручніше. Коротше кажучи, «Дуров, поверни стіну» Кук, поверни MagSafe.

MacBook Pro Retina, звичайно, красивий. Правда, вже виникають крамольні нікчемні думки — а не чи занадто позачасовим став виглядати такий мінімалізм, чи не занадто передбачувана взагалі стала зовнішність еппловских пристроїв? І, до речі, не лише ноутбуків. Ще тонше, ще легше, ще міцніше збито — але з відстані в десяток метрів вже не зрозумієш, новинка це або позаторішня модель. Справа, швидше за все, не в тому, що Apple лінується. Просто головний дизайнер компанії Джонатан Айв вважає: ідеальна форма ноутбука йому вже відома. Прогрес в технологіях дає Apple можливість з кожним роком робити реальні машини усе більш схожими на цей придуманий образ. Все добре, тільки чи не занудьгують споживачі, упевнені, що компанія повинна постійно їх дивувати?

Екран
Перша думка при погляді на дисплей MBPR : Retina з дозволом 2880 на 1800 точок при діагоналі 15,4 дюйма — це вам не Full HD. Не сказав би, як багато інших оглядачів, що «зображення немов надруковане на екрані», але це, безумовно, найчіткіший на сьогодні ноутбучний дисплей, і поки що знаходиться у своєму власному класі, без конкурентів. При щільності пікселів 220 на дюйм розрізнити окремі точки на типовій для використання ноутбука відстані нереально. Для порівняння, у нових iPad — 264 точки на дюйм, у iPhone починаючи з iPhone 4, на якому уперше в продукції Apple застосували Retina- дисплей — 326. Щільність вища, але і планшети із смартфонами використовуються на меншій відстані від очей, ніж ноутбук. Перенесення кольорів IPS- матриці нового «макбука» прекрасне, відмінний глибокий чорний колір, позамежні кути огляду, охоплення — коротше кажучи, краще доки не зробили. Відмічу, що деякі моделі ноутбуків від конкурентів можуть посперечатися з MBPR по частині кольорів і контрастності, але по дозволу — доки ніхто.

Ще одне нововведення. Що тепер прикриває екран скло складає з ним єдине ціле. За рахунок цього вдалося скоротити товщину комп’ютера і зробити зображення живішим, прибравши зайву перешкоду між ним і користувачем. Ця технологія також зменшує відблиски, на які раніше часто скаржилися користувачі «маків» з не-матовими дисплеями. Apple стверджує, що екран бликует на 75% слабкіше. Скільки там насправді яких відсотків, точно не скажу, але відображень, що заважають, при роботі в яскраво освітленій кімнаті стало помітно менше.

Божевільний дозвіл укупі з «ближчим» до користувача дисплеєм на практиці означає наступне — після MacBook Pro Retina ви почнете відчувати негативні емоції при погляді на менш досконалі екрани. Як що пожертвував собою заради написання цього огляду, скажу — стосунки тих, хто попрацював довше за пару годин на MBPR, з іншими комп’ютерними дисплеями вже ніколи не будуть колишніми. Пікселі, скрізь пікселі, багато огидних квадратних пікселів.

Але — і доки це досить велике «але» — неприємні емоції користувачі можуть випробувати і від побаченого на MBPR. Досить зайти на будь-який з 99% сайтів в Мережі, графіка на яких не оптимізована під новий дозвіл екрану. Усі зображення виглядатимуть розмитими із-за того, як Mac OS X виводить картинку на Retina- дисплей. За умовчанням усі елементи інтерфейсу операционки і адаптованих під Retina програм відображаються того ж розміру, що і на ноутбуках із стандартними дисплеями, при цьому початкова картинка вчетверо більше. У неадаптованих програмах і сайтах уся графіка також масштабується, інакше елементи були б занадто маленькими для комфортної роботи. Але мастшабирование в цьому випадку означає не просто збільшену, але розмиту, таку, що втратила різкість картинку.

Якщо з програмами почекати доведеться не так довго — вже зараз більшість популярних застосувань для OS X підтримують дозвіл Retina, то з сайтами таких же швидких змін чекати не доводиться. З популярних російських веб-ресурсів, на які я заходив в ході тесту, з «ретиновой» чіткістю відображався на MBPR лише сайт «ВКонтакте». Якщо розмита графіка дратує, в налаштуваннях екрану можна виставити інше масштабування. Усі елементи інтерфейсу стануть дрібнішими, ефект неймовірної чіткості ослабне(тому що адаптована графіка перестане відображатися пиксель-в-пиксель), зате неадаптована стане виглядати попристойніше. Робити так або не робити — залежить в основному від сили вашого зору(вона допоможе розглянути дрібні значки і кнопки) і сили духу(допоможе винести недосконалість цього світу).

Начинка, інтерфейси, час роботи
Нові MacBook Pro 15″ з дисплеєм Retina пропонуються в двох базових конфігураціях — з процесорами Intel Core i7 з частотою 2,3 ГГц(TurboBoost до 3,3) і 2,6(TB до 3,6) ГГц, можна доплатити за процесор з частотою 2,7 ГГц. У обох моделей по 8 ГБ оперативної пам’яті(можна замовити 16 ГБ, але не більше), що напаяла на материнську плату. Обоє використовують твердотілі жорсткі диски, молодша на 256 ГБ, старша, — на 512. Ті, що бажають можуть розщедритися на модуль об’ємом 768 ГБ. Вбудованого оптичного приводу немає.

Продуктивність MBPR визначається в основному двома чинниками. Перший — одні з найпотужніших мобільних процесорів Intel, що забезпечують високу(хоча і не таку високу, як їх десктопні аналоги) швидкість обробки даних. Другий — твердотілий жорсткий диск, що дозволяє в рази швидше за звичайний диск, що зберігає дані на мідних пластинах, що обертаються, прочитувати і записувати інформацію. У результаті ноутбук робить швидко рішуче все — запускає програми, перемикається між ними, обробляє графіку і відео(у тому числі в Full HD).

Графіка у нових комп’ютерів перемикана — працює або економічніша Intel HD 4000, або продуктивніша Nvidia GeForce GT 650M з архітектурою Kepler і гігабайтом відеопам’яті. Це найвиграшніше на сьогодні з точки зору поєднання продуктивності і енергоефективності рішення Nvidia, такі чіпи, виготовлені по 28-нанометровому техпроцессу були представлені цієї весни. Пограти можна буде практично у все, але, звичайно, не на «рідному» дозволі дисплея. Таких потужних графічних чіпів для ноутбуків ще немає в природі. Наприклад, старша стандартна комплектація показує близько 15-20 FPS в Diablo III на максимальних налаштуваннях і в «рідному» дозволі 2880 x 1800. Виглядає шикарно, але не дуже играбельно.

Новинка достатньо довго живе від батареї, але рекордів не ставить. При підготовці цього огляду на 60-процентній яскравості(набір тексту, обробка фотографій, скачування і установка ПО, регулярне звернення до різних сайтів через Wi — Fi, працююче в iTunes інтернет-радіо), батарея розрядилася повністю приблизно за 5 годин. Цей показник кращий, ніж у Series 9 від Samsung, але гірше, ніж у 13-дюймового MacBook Air. Після перегляду тригодинного фільму(рип з Blu — ray в Full HD, плеєр VLC) на такій же яскравості заряд батареї впав з 100 до 27%.

Набір портів у новинок дещо відрізняється від попередників. З’явився роз’єм HDMI — тепер комп’ютер Apple легко підключити до ТБ або проектора за допомогою стандартного кабелю, не купуючи перехідник на Thunderbolt/Mini display port. Портів Thunderbolt тепер два замість одного, USB 3.0 — теж два, а FireWire більше немає, як і Ethernet. Для останніх двох інтерфейсів існують адаптери на Thunderbolt, стоять в США по 30 доларів, у нас — від 1 200 рублів. Ще пропав світлодіодний індикатор заряду батареї на лівому передньому ребрі корпусу, багатьом(у тому числі і мені) подобалася можливість контролювати заряд, наприклад, під час перегляду фільму, коли екранний індикатор прихований.

Висновки, купівля
У Apple вийшов дуже потужний, і для такої потужності безпрецедентно портативний ноутбук. Плюс до всього, аналогічного Retina- дисплея немає доки ні в одному продукті конкурентів. Проте, за наявності у продажу майже удвічі легших і дешевих MacBook Air, більшість користувачів виберуть за принципом розумної достатності саме їх. Так що MacBook Pro з Retina- дисплеєм — продукт зовсім не для усіх. Він створений для тих, кому він дійсно потрібний — професійних дизайнерів, фотографів, видеопродьюсеров, працюючих не лише в офісі/студії/редакції, але і за її межами, «в полі».

Як з’ясувалося в ході збіглого моніторингу, Windows- ноутбуків з 15-дюймовими екранами і 4-ядерними Core i7 конкуренти Apple пропонують не так багато. Подібні моделі є, зокрема, у Samsung(300V5A), Lenovo(Y580, Z570) і. все. Обоє лептопа в іншій ваговій категорії — більше 2,5 кілограм, товще і з непоказним дизайном. Але і набагато дешевше, звичайно. Є і декілька 17-дюймових моделей з порівнянними по продуктивності процесорами, деякі(HP EliteBook 8770w) навіть оснащені твердотілими жорсткими дисками, але по портативності вони в абсолютно іншій категорії. А за ціною якраз в цій же — у вищій.

Виходить, що порівнювати доки особливо не з чим. Аналогічну MacBook Pro Retina продуктивність в конкуруючих продуктах отримати можна, а ось усю сукупність функціональності, включаючи портативність і якість екрану, не кажучи вже про дизайн і монолітне складання — ні. Така ситуація, зрозуміло, тимчасова. Згадаємо, що готові повноцінно посперечатися з MacBook Air ультрабуки з’явилися приблизно через рік після випуску надлегкої новинки від Apple. Можливо, до літа або осені 2013-го більш менш вдалі аналоги MacBook Pro з Retina- дисплеєм випустять і інші компанії.

«Уберноутбук» від Apple обійдеться російським покупцям від приблизно 74 000 рублів за молодшу модель і від приблизно 96 000 за старшу. Це ціни з «Яндекс.Маркету» і відносяться до неофіційних постачальників техніки Apple. На «макбуки» поширюється глобальна гарантія, ось тільки офіційні сервис-центри в Росії з деяких пір відмовляють в гарантійному ремонті техніки, якщо ви не пред’явите чек, що підтверджує факт купівлі за кордоном. Можливо, продавці вже знають про нову суворість і дорогоцінним папірцем вас забезпечать.

А ось у російських «офіційних премиум-реселлеров» яблучної продукції ціни зовсім не гуманні, я б навіть сказав позамежні. Молодшу модель продають дорожче, чим старшу можна купити в рядових магазинах. За сумнівне задоволення вчинити купівлю в приміщенні, віддалено схожому на Apple Store, покупець переплатить ціну не самої молодшої версії iPad. Правда, в комплекті йтиме сама як там не є залізобетонна гарантія(але чек все одно не втрачайте). Найбільш прийнятна ціна на молодшу конфігурацію серед офіційних, «білих» продавців виявилася у однієї з великих мереж магазинів електроніки — 85 000 рублів.

Оновлене 12.11.2012: Apple, схоже, вирішила-таки покласти край процвітаючому сірому імпорту і серйозно понизити ціни в Росії на свою продукцію. У інтернет-магазині однієї з найбільших мереж, тогующих смартфонами, ноутбуками і іншою «розумною» електронікою, MacBook Pro з 15-дюймовим дисплеєм Retina тепер стоїть 77 000 рублів за молодшу конфігурацію. Для порівняння — в Німеччині і Франції така модель коштує 2 279 євро з податками, що при перерахунку по поточному курсу еквівалентно приблизно 91 600 рублям. Тобто у нас, вряди-годи, дешевше, причому на 14 з гаком тисяч рублів. Якраз вже німцям і французам їхати за «макбуками» в Росію, щоб заощадити відчутні гроші. До речі, аналогічна ситуація і з дешевшими MacBook Air, і навіть з iPad третього покоління — моніторинг цін показує, що найбільш динамічні російські ритейлери серйозно знижують ціни, мабуть, реагуючи на зниження цін постачання Apple. У багатьох «преміальних» мережах, звичайно, поки не відреагували. Складські запаси продукції, купленої за старими цінами, дуже хочеться продати без дисконту.

Проте, зрозуміло, перед такою дорогою купівлею варто не раз зважити все за і проти. Чи «відіб’ються» інвестиції в новий комп’ютер у вигляді заощадженого часу, більшої продуктивності творчої праці, і тому подібне, або того ж можна досягти за допомогою доступнішої за ціною машини? Чи потрібна портативність, або краще витратитися на повноцінну робочу станцію, робота з відео Full HD або тривимірною графікою на якій буде все ж помітна швидшою і комфортнішою? Чи не обійтися звичайним MacBook Pro з теж дуже непоганим, хай і менш чітким дисплеєм, таким же процесором і дещо повільнішим жорстким диском?

Comments are closed.