Акції Apple можуть подешевшати до $425

Капіталізація Apple знизилася на 20% з максимального рівня, досягнутого 19 вересня, коли акції коштували 700 доларів. Аналітики, які раніше чекали, що Apple стане першою у світі компанією з трильйонною капіталізацією, переглядають прогнози.

У квітні аналітики Topeka Capital Markets чекали, що ціна акції підніметься до $1 тис. Інші учасники ринку не висловлювали настільки радикальних оцінок, але чекали серйозного зростання, передає «Звістці Економіка». Головним козирем компанії був безперервний потік інноваційних продуктів, які наново познайомили мільйони людей з можливостями персональних комп’ютерів. Але зараз у аналітиків з’являється все більше сумнівів, що творчий вогонь горітиме в майбутньому також яскраво.

Наприклад, генеральний директор інвестиційного фонду Doubleline Capital Джеффри Гандлач вважає, що випуск iPad mini — одна з ознак того, що епоха чудес закінчилася. «Коли компанія просто міняє розмір своєї продукції — це вже не інновації. Цікаво, коли вони почнуть випускати iPad ‘и усіх барв веселки», — упевнений він. Експерт чекає, що акції подешевшають наступного року до $425.

На капіталізації негативно позначилися збої в роботі головного підрядника, Foxconn, який не може випускати продукцію в необхідному об’ємі і що одночасно відповідає стандартам якості, встановленим Apple. Продажі iPhone 5 із-за затримок на виробництві виявилися нижчі прогнозів. Своєчасні постачання iPad mini також виявилися під знаком питання.

Не додають інвесторам упевненості в майбутньому найдорожчої компанії світу і перестановки в керівництві. Несподіваний відхід віце-президента по роздрібних продажах і віце-президента по розробці ПО зробив негативний ефект на капіталізацію.

На фронтах патентної війни події теж розгортаються не кращим чином: позов до Google і Motorola був відхилений судом у Вісконсіні. А сама компанія повинна виплатити 356 млн VirnetX за порушення прав на VPN, використані в FaceTime.

Comments are closed.