HTC і Apple пішли на світову

HTC і Apple, два виробники мобільних пристроїв, врегулювали патентні розбіжності. Компанії відкликали з судів подані один проти одного позови і уклали угоду про ліцензування розробок строком на десять років, причому воно торкатиметься усіх поточних і подальших запатентованих технологій. Згідно нової домовленості, HTC зможе використати у своїх моделях найпопулярніші технології Apple, включаючи універсальний пошук по пристрою, розблокування сенсорного екрану типу «slide — to — unlock» і тому подібне. Подробиці угоди жодна із сторін не розкриває. Оглядачам і аналітикам доводиться будувати версії на коротких коментарях. Приміром, представники HTC оголосили угоду строго конфіденційним, але відмітили, що воно не сильно ударить ним по кишені. Значить, роблять висновок аналітики, HTC погодилася платити Apple відрахування. Але ось які — питання відкрите.

Ще пару місяців назад в такий результат справи навряд чи хто-небудь повірив би. Топ-менеджери HTC обіцяли битися до останнього, навіть незважаючи на великий програш Samsung. Протистояння компаній почалося в 2010 році, і HTC тоді зазнала втрат. Цього року, приміром, її нові смартфони були затримані на кордоні США і не змогли вчасно потрапити в продаж. Це сталося якраз під час заборони на продажі деяких облаштувань НТС — таким чином Комісія з міжнародної торгівлі США задовольнила вимогу корпорації Apple, HTC, що звинуватила, в порушенні двох патентів. Трохи пізніше заборона була знята, але це був великий удар по репутації HTC в Америці.

З боку Apple це задоволено неожиданий крок. Зовсім нещодавно судді США визнали Samsung, ще одного Android- виробника і суперника Apple на мобільній арені, винній в порушенні ряду патентів і зобов’язали компанію виплатити штраф в розмірі близько мільярда доларів. Що цікаво, HTC притягувалася в США за порушення практично тих же самих патентів, але її Apple відпустила з гачка. IT і телеком-обозреватели пояснюють це просто: у справі проти Samsung у Apple було значно більше доказів. Багато корейських моделей дійсно дуже нагадують по дизайну облаштування Apple. Samsung, на додаток, усвідомлено скопіював дизайн і деякі технології, про що говорять роздобуті «яблучною компанією» внутрішні документи корейської компанії. На додаток, у Samsung божевільні об’єми продажів, а тому Apple може зажадати величезний штраф за порушення.

HTC же є дуже дрібною мішенню. Компанія знаходиться не в самому завидному фінансовому положенні і відчайдушно намагається знайти свою стежину на ринку, де домінують Apple і Samsung. HTC швидше за все вважає, що краще заплатити Apple і рухатися далі, ніж нескінченно витрачати гроші на гонорари юристам.

І ще одна версія, що пояснює цю угоду, про яку написали відразу декілька незалежних один від одного оглядачів. Версія, що попахує теорією змови між Apple і Microsoft проти Google. Вже більше року деякі виробники смартфонів на Android платять відрахування Майкрософту. Зараз виник прецедент, коли виробники пристроїв на андроид починають платити відрахування ще і Apple. Виходить нашарування відрахувань, яке у свою чергу робить виробництво девайсов на Android менш прибильним зайняттям. Із цього приводу оглядачі вже гірко жартують, що після виплат усіх необхідних сум компаніям навряд чи вистачить засобів на виробництво самих смартфонів. І, схоже, ми дійсно спостерігаємо за планомірним виштовхуванням виробників з поля Android на поле Windows Phone 8.

Comments are closed.