«Суперкомп’ютер на відеокартах» став найпотужнішим у світі

Система Titan(Cray XK7), встановлена в Національній лабораторії міста Ок-Ридж(штат Теннесі, США) очолила рейтинг найпотужніших суперкомп’ютерів. З першого місця в списку TOP500 ця машина змістила Sequoia, показавши пікову продуктивність на рівні 17,59 петафлопс.

Titan відноситься до нового типу систем, в яких поєднуються дискретні графічні чіпи(такі ж можна знайти в звичайних консолях) і мікропроцесори. Для Cray XK7 графіку надала NVIDIA(Tesla K20), а процесори — AMD(Opetron 6274). Крім того, Titan є відкритою системою. Це означає, що її обчислювальними ресурсами можуть користуватися усі дослідницькі університети, школи, державні лабораторії і інші інститути США.

Рейтинг TOP500 публікується двічі в рік — в червні і листопаді. Влітку лідером став суперкомп’ютер Sequoia, який використовує тільки чіпи IBM. Продуктивність цієї машини склала 16,32 петафлопс. У осінньому списку опинилися 62 системи, які відносяться до такого ж гібридного типу, як Titan. Півроку тому їх було 58.

Основним постачальником чіпом для машин з TOP500 залишається Intel. Приміром, її процесори на архітектурі з множиною інтегрованих ядер(MIC) встановлені в Stampede, який увійшов до першої десятки. Швидкість роботи цього суперкомп’ютера склала 2,6 петафлопс.

Comments are closed.