головний по Windows йде з Microsoft

Президент підрозділу Windows і Windows Live в Microsoft Стівен Синофски покидає компанію. Схоже, цю подію можна назвати найгучнішою відставкою року. Усередині Microsoft Стівена Синофски останнім часом називали наступником CEO компанії Стіва Балмера, вказуючи на те, що його нове призначення залежатиме від успіху Windows 8 і планшета Surface, продажі яких стартували всього два тижні тому. Проте, тепер Синофски, посилаючись на особисті причини, покидає компанію.

«З виходом Windows 8 і Surface, я вирішив, що прийшло час відійти від моїх обов’язків в Microsoft. Людині потрібні перерви між продуктивними циклами для того, щоб поміркувати про майбутнє, і це також відноситься до мене. Після 23 років роботи над продуктами Microsoft, я вирішив покинути компанію, щоб шукати нові можливості, яким потрібний мій досвід. Моя пристрасть до створення сильна як ніколи, і я планую сфокусувати свою енергію і творчість в цьому ж напрямі», — так говориться в листі Синофски до співробітників Microsoft.

Синофски прийшов в Microsoft в 1989 році як рядовий програміст, і вже через три роки став асистентом Біла Гейтса. У 1999 році він очолив Office- підрозділ, а в 2006-му він став віце-президентом і главою Windows і Windows Live. На нього була покладена місія відновити репутацію після запуску невдалої Windows Vista.

Усередині Microsoft про Стівена говорили як про жорсткого і вимогливого керівника, який схиблений на контролі кожного аспекту роботи. За його стиль управління, а також виступів на сцені його, жартома, називали «Джобс на стероїдах». Втім, успішне виведення Windows 7 на якісно новий рівень з лишком покривало усі конфліктні сторони характеру Синофски.

Два тижні тому на запуску Windows 8 в Нью-Йорку Синофски грав ключову роль. Тоді здавалося, що Стівена вже готують до ролі керівника компанії, тобто, на місце Балмера. Тому для IT- співтовариства відхід глави підрозділу Windows відразу після запуску нової ОС — несподівана звістка, між тим, в корпорації, ймовірно, були готові до такого розвитку подій

Незважаючи на цілком успішну роботу, як пише The Verge, посилаючись на свої джерела, Синофски блокував продукти, які, на його думку, потенційно могли ослабити роль Windows, а значить і його самого, усередині компанії. CNET наводить приклади, як Синофски в 2009 році не дав хід проекту по розробці мобільної операционки Windows Phone7. У 2010-му Синофски буквально задушив на кореню прототип SkyDrive — сервісу хмарного зберігання даних, який курирував головний архітектор програмного забезпечення Рей Оззи — людина, яку Біл Гейт бачив своїм наступником в Microsoft.

Ще і тому звільнення Оззи тоді стало найгучнішою подією в галузі. Важливо, що, деякі продукти MS могли б з’явиться на світ на два-три роки раніше, і це значно б змінило стан мобільного і хмарного ринків, коли б не посилена зацикленість Синофски на Windows.

Хтось з тих, що працювали на Стівена порівняв метод роботи Синофски з «радянським центральним управлінням», відмітивши, що «суворий контроль згори душить інноваційне мислення знизу». Той факт, що Стівен не звертав уваги на інші підрозділи, ніяк не в’язався з роллю керівника компанії, яким він міг би стати.

За даними інших інсайдерів в Microsoft, відставка Синофски є особистою ініціативою Стіва Балмера, який останнім часом часто конфліктував з ним відносно напряму розвитку Windows.

Після відходу Синофски відповідати за програмне забезпечення Windows і пов’язану з ним апаратну частину, буде віце-президент корпорації Джулія Ларсон-Грін. А продажі операционки візьме на себе Тами Реллер. При цьому вона збереже пост фінансового директора і директора по маркетингу підрозділу по розробці Windows. Важливо, що обидва топ-менеджери підкорятимуться безпосередньо Балмеру.

Потрібно визнати, що момент для відставки не найлегший. Кардинально новий інтерфейс «вісімки» викликав — і це природно — неоднозначну реакцію у користувачів. Світ ще треба переконувати в необхідності переходу на нього. У рецензіях на Windows 8 вказують на окремі недоробки і дивності, що, загалом, з’ясовно — продукт новий. Плюс тертя з партнерами, які побачили у власних апаратах Microsoft, — Surface — загрозу власному бізнесу. На цьому фоні звільнення «батька» усього проекту важко назвати позитивним сигналом ринку.

Comments are closed.