Досвід виживання в Windows 8: курс молодого бійця

У новій версії своєї операційної системи, попередниці якої працюють на переважній більшості комп’ютерів у світі, Microsoft уперше з 1995 року радикально поміняла призначений для користувача інтерфейс. Вони готові поділитися досвідом виживання у подвійному «десктопно-плиточном» світі Windows 8.

Нагадаю, в минулому матеріалі ми розібралися з купівлею і установкою «вісімки». Тепер потрібно розібратися, як цією красою користуватися. За умовчанням ми припускатимемо, що Windows 8 версій «Професійна» була встановлена на настільний комп’ютер або ноутбук, що не має сенсорного екрану, тобто управління здійснюється з клавіатури і миші. Проте і про сенсорні жести я теж обов’язково розповім.

Екран «Пуск»
Новий «плитковий» інтерфейс Windows позиціонується як простий і минималистичний, але це не означає, що в нім не можна заплутатися. Навпаки, користувач, що звик до того, що мінявся з 1995 року лише косметично звичайному «робочому столу» Windows, майже напевно випробує подив і роздратування, намагаючись наосліп відшукати звичні функції.

Отже, включивши комп’ютер і увійшовши до свого аккаунта користувач бачить перед собою новий екран «Пуск» з плитками додатків. За умовчанням рекомендується використати обліковий запис Microsoft, захищений паролем, але можна обійтися і без неї. Аккаунт Microsoft вже є у усіх, хто користувався раніше онлайновими сервісами компанії, включаючи сервіси Windows Live і хмарне сховище SkyDrive.

Після установки Windows 8 на робочому столі розташовуються близько 20 «плиток» різних застосувань, включаючи плитку «Робочий стіл», по клику на яку відкривається звична більшості користувачів «старої» Windows робоче середовище. Ці плитки по суті те ж саме, що ярлики додатків на «Робочому столі» або в меню «Пуск» в старих версіях Windows. За бажання запускати додатки можна без участі не лише сенсорного екрану, але і миші — досить вибрати потрібну плитку за допомогою стрілок на клавіатурі і натиснути Enter.

Якщо ви виконували не чисту установку на розділ диска, що заздалегідь відформатував, а ставили «вісімку» поверх Windows 7, на екрані «Пуск»(у його далекому, правому кінці) будуть розміщені і значки встановлених вами раніше додатків. Багато хто з них повинен запрацювати коректно, але є ряд виключень — наприклад, Windows 8 відмовляється дружити із старим, але доки широко поширеним Office 2003.

За бажання плитки можна переміщати, прибирати з екрану, у деяких дозволено міняти розмір(«квадрат» або «прямокутник» з двох «квадратів»). Деякі плитки(наприклад, плитка поштового застосування, погода, календар, новини) є «живими», тобто відображають інформацію, що динамічно міняється, — сповіщення про нові повідомлення, нагадування про зустрічі, прогноз погоди і тому подібне. Тобто найбільш важлива інформація доступна прямо з екрану «Пуск», без запуску додатка, що дуже зручно.

Найшвидше потрапити на екран «Пуск» можна, натиснувши на клавіатурі кнопку Windows. Це кнопка з логотипом операційної системи у вигляді стилізованого прапора, зазвичай розташована в нижньому ряду клавіатури через одну клавішу від «пропуску». На клавіатурах більшості Windows- комп’ютерів такі з’явилися вже більше десятка років назад, проте більшість рядових користувачів толку в них не бачили. Тепер побачать — де б в ОС ви не знаходилися, натиснення кнопки Windows поверне вас до «плиток». За перший день тестування Windows 8 я, здається, натиснув її більше разів, ніж за усе попереднє життя.

Чудо-кнопки
Саме так в Microsoft вважають за краще називати по-російськи меню Charms, що з’являється при наведенні курсора в перший верхній або нижній кут екрану (а також при жесте-«смахивании» від правого краю екрану до центру на пристроях з тачскрином. У нім зібрана більшість основних функцій ОС, які щодня потрібні користувачам окрім додатків.

Зверху вниз в меню розташовані п’ять кнопок Сharms(пробачте, мені важко змусити себе писати «чудо-кнопки») : «Пошук», «Загальний доступ» (щоб поділитися контентом або посиланням в соцсетях, «Пуск» (повертає на однойменний екран), «Пристрої» і «Параметри». Найшвидше викликати Charms з клавіатури можна, натиснувши поєднання клавіш Windows + С.

Меню «Чудо-кнопок». Панель «Параметри». Вікно з налаштуваннями для «звичайних користувачів».

Кнопка «Пошук» насправді є складнішою реалізацією дуже зручної, але «невидимої» функції Windows 8. Щоб знайти що-небудь, знаходячись в меню «Пуск», досить почати набирати текст на клавіатурі. Так можна швидко шукати додатка — саме по них такий «клавіатурний» пошук з головного екрану операційної системи відбувається за умовчанням. Для пошуку інших елементів — налаштувань, музики, файлів, пошуку в Мережі — досить в меню, що з’явилося з правого краю екрану, вибрати іншу зону пошуку. Де система шукатиме за умовчанням залежить від того, з якого застосування викликаний пошук. Наприклад, з пошти пошук за умовчанням здійснюватиметься по кореспонденції. З клавіатури пошук викликається неочевидною комбінацією клавіш Windows + Q. Аналогічно — з тим, що міняється залежно від контексту набору опцій відправки поштою або в соцсети — влаштована і Charms- функція «Загальний доступ». З додатка «Фотографії» можна посилати знімки, з браузеру — ділитися посиланням в Facebook або Twitter, з додатків Microsoft Office — відправляти файл поштою, і тому подібне

Дві опції, розташовані в меню Charms під кнопкою «Пуск», не контентні, а технічні. «Пристрої» відображає і дозволяє настроювати підключену до комп’ютера периферію — принтери, сканери, додаткові монітори і тому подібне. У «Параметрах» розташовані, по-перше, усі базові системні налаштування(гучність, яскравість, підключення до Wi — Fi або дротяній мережі, виключення або перезавантаження, налаштування клавіатури). Над ними — знову ж таки, залежний від кожного конкретного випадку набір налаштувань. Саме з панелі «Параметри», викликаною за допомогою Сharms, належить вимикати і перезавантажувати комп’ютер, простішого способу немає.

Ще внизу є напис «Зміна параметрів комп’ютера», по клику на яку можна перейти в розширені налаштування системи. Але і тут, знову-таки, зібрані не усі опції, а лише ті, які, на думку Microsoft, знадобляться рядовим користувачам. Повний контроль над налаштуваннями доступний тільки з «Робочого столу» через звичну «Панель управління». Це один з тих випадків, коли перехідна і подвійна природа Windows 8 проявляється найзриміше.

А ось другий — в «Параметрах», що викликаються за допомогою панелі Charms, часто не виходить знайти потрібну контекстну опцію. Виявляється, у «плиткових» застосувань вони можуть ховатися в спеціальних панелях, що виїжджають згори і знизу екрану при натисненні правої кнопки миші. Наприклад, так поводиться інтерфейс «плиткового» Internet Explorer — по правому клику вгорі з’являється панель з мініатюрами відкритих вкладок, а внизу — адресний рядок, закладки і список останніх закритих сторінок.

Маніпулюємо додатками
Постійно видимій панелі завдань, за допомогою якої більшість користувачів перемикалися між відкритими вікнами і додатками в Windows попередніх версій, в «вісімці» більше немає. Щоб побачити щось, віддалено на неї схоже — панель з ярликами-мініатюрами для запущених програм — треба підвести курсор до лівого верхнього кута екрану, а потім опустити його вниз. Та вже, не найочевидніший жест. Спочатку здається, що Microsoft пропонує нам пограти в комп’ютерну гру на спритність.

Користувачам пристроїв з сенсорним введенням буде ще цікавіший. Для виклику такої панелі потрібно почати жест, що перегортує, від лівого краю екрану, а коли почне з’являтися екран з мініатюрою попереднього застосування — повернути палець назад. Особисто я на сенсорному облаштуванні Windows 8 доки не використав, але функція напевно доставить власникам таких планшетів і ноутбуків багато радісних хвилин «вилову» віконець.

Перемкнутися на попереднє використане застосування при цьому можна і без тачскрина — досить помістити курсор в лівий верхній кут, з’явиться мініатюра вікна, по ній потрібно кликнути. Якщо зробити те ж саме, але в лівому нижньому кутку, користувач відправиться на екран «Пуск». Нарешті, ніхто не відміняв звичного перемикання між додатками по Alt+Tab, воно працює. Якщо використати комбінацію Windows+Tab, перемикання відбуватиметься тільки між «плитковими» застосуваннями.

Пошук(в даному випадку викликаний з «Магазину»). Панель запущених застосувань. Закриття «плиткової» програми.

З мініатюрами програм в панелі завдань можна взаємодіяти за допомогою клика правою кнопкою миші. Вискакує контекстне меню, що дозволяє закрити додаток, або прикріпити його до одного з країв екрану в зменшеному вигляді. Це одна з «фірмових» функцій Windows 8. Вона дозволяє, наприклад, працювати на традиційному «Робітнику столі», але збоку екрану бачити, наприклад, список повідомлень електронної пошти з «плиткового» поштового клієнта, панель з даними про погоду або останніми новинами. Після того, як екран розділений таким чином, межу між двома областями можна перетягувати(на жаль, не на довільну відстань) міняючи працюючу в міні-режимі програму. До речі, таким чином зменшити можна і сам «Робочий стіл». Інше питання — наскільки це усе корисно. Людський мозок все ж пристрій суто однозадачний, та і програм, з толком тих, що використовують міні-режим, поки що майже немає.

У «плиткових» застосуваннях ви більше не побачите звичного хрестика у верхньому правому кутку, за допомогою якого вікна в Windows закривалися з незапам’ятних часів. Якщо з такої програми вийти на екран «Пуск», вона залишиться працювати у фоні. Щоб повністю закрити додаток, треба або натиснути на клавіатурі Alt + F4, або «схопити» його мишею за верхній край і перетягнути до низу екрану, де воно «розчиниться». На планшетах це, звичайно, відбувається природніше — досить провести пальцем від верхнього краю сенсорного екрану.

Робочий стіл
Щоб приховати з очей геть прямокутне разноцветье екрану «Пуск» і побачити той, що мінявся з 1995 року лише косметично «Робочий стіл», треба кликнути по відповідній плитці або, якщо зручніше, натиснути кнопку «Windows». На перший погляд відмінності від Windows 7 мінімальні, хіба що межі, заголовки вікон і інші елементи інтерфейсу стали плоскими і непрозорими. Головну відмінність помічаєш, коли хочеш запустити що-небудь з «неплиткових» застосувань — кнопки «Пуск» більше немає. Втім, функціональність кута, де вона розташовувалася з 1995 року, зберегли. Навівши в лівий нижній кут «Робочого столу» курсор і кликнувши, користувач потрапляє на екран «Пуск» — фактично, еквівалент списаного у брухт однойменного меню.

«Робочий стіл» цілком. Місце де раніше була головна кнопка. Start8 меню, що «воскресило», «Пуск».

Мені особисто кнопки «Пуск» бракувало найсильніше, коли потрібно було знайти «Панель управління» і проглянути повноцінні налаштування системи. Вірогідно, окремі елементи налаштувань виявляються простим клавіатурним пошуком з головного «плиткового» екрану, але звичка заходити в меню «Пуск» і відкривати «Панель управління» звідти була сильніша. Є і альтернативний шлях — запустити «Провідник», який тепер обзавівся лякає багатою панеллю інструментів у дусі Office 2010 і знайти там.

Але можна і повернути кнопку «Пуск» разом з меню на місце. Я скористався 5-доларовою(безкоштовний тестовий період — 30 днів) програмою Start8 від Stardock, але є і інші варіанти(наприклад, повністю безкоштовні Classic Shell з відкритим початковим кодом або Start Menu X). Вона створює на покладеному місці кнопку «Пуск», причому виконану із смаком, в повній відповідності з новим візуальним стилем «Робочого столу». Тип меню, що викликається кнопкою, можна вибрати з двох варіантів — традиційний у дусі Windows 7, або «сучасний», тоді відкриватиметься зменшена копія «плиткового» стартового екрану. За допомогою подібних програм можна за бажання звести спілкування з екраном «Пуск» до мінімуму і працювати в звичних застосуваннях на звичному «Робітнику столі». Різноколірні плитки доведеться бачити хіба що при включенні або перезавантаженні комп’ютера. Правда, навіщо тоді взагалі переходити на Windows 8?

Як бачимо, хоча Windows 8 з першого погляду дійсно нагадує гру для тренування кмітливості, зорієнтуватися в ній досить просто. Не те щоб це було інтуїтивно, без довідкових матеріалів деякі функції знайти правда непросто. Але, кілька разів виконавши те або інша дія, звикаєш. Починаєш замислюватися про те, як обживати нову систему, що встановити, чим краще користуватися. У наступному матеріалі про Windows 8 детально розглянемо штатні «плиткові» застосування — «Пошту», «Контакти», «Календар» і т .п., а також досліджуємо небагатий доки асортимент вбудованого «Магазину».

Якщо ви вирішили спробувати Windows 8, не зайвим буде ознайомитися з цим матеріалом : «Укладаємо плитку. Як купити і встановити Windows 8»

Comments are closed.