Gartner: Android захопив 72% ринку смартфонів

На долю Android, мобільної операційної системи, яку розробляє компанія Google, припало 72% світового ринку смартфонів. Як мовиться в звіті Gartner, загальносвітова доля «гуглофонов» в третьому кварталі 2012 року збільшилася до 72,4% в порівнянні з 52,5% в тому ж періоді 2011-го.

Зростання «операционки» Gooogle в основному було забезпечене за рахунок з’їденої долі у конкурентів. Присутність на ринку Research in Motion, що випускає смартфони BlackBerry, скоротилося майже удвічі: з 11 минулого року до 5,3% в 2012-му.

Найсильніше падіння пережила операційна система Symbian. Якщо восени 2011 року на ній працювало 16,9% мобільних пристроїв, то восени 2012-го — тільки 2,6%. Постачання апаратів на цій платформі впали з 19,5 до 4,4 мільйонів. Незважаючи на те що Apple в 3-му кварталі відвантажила майже на 5 мільйонів більше за i- пристрої, чим минулого року, доля iOS впала з 15 до 13,9%.

З інших великих операційних систем, окрім Android, невеликим зростанням відзначилася Windows Phone. Платформа Microsoft поліпшила свою позицію всього на один відсоток і зараз займає 2,4% ринку.

Samsung в якості провідного виробника мобільників збільшив відрив від конкурентів: з 18,7% рік тому до 22,9%. Доля Nokia скоротилася з 23,9 до 19,2%, але вона все ще залишається на другому місці. До трійки уперше увійшла Apple з 5,5%.

Аналітики Gartner вважають, що в IV кварталі долю Nokia від подальшого падіння можуть врятувати смартфони серії Lumia на Windows Phone, проте виправити положення компанії вони зможуть тільки наступного року.

У звіті також говориться, що загальносвітові продажі смартфонів продовжують рости, а дешевих і малофункціональних мобільників — падати. Згідно Gartner, в III кварталі 2012-го на ринок було відвантажено 428 мільйонів мобільних пристроїв(обох типів) — на 3,1% менше, ніж минулого року. Якщо серед них враховувати тільки «розумні» телефони, то постачання таких апаратів виросли на 47%.

Comments are closed.