Тяговою промінь перестав бути фантастикою

Схоже, що вже в найближчому майбутньому так звані тягові(голювальні) промені зустрічатимуться не лише у фантастичних фільмах, але і в реальності. Фізики з Нью-йоркського університету продемонстрували прототип подібної системи, який здатний пересувати молекули.

У опублікованому дослідженні учені пояснюють, як їм вдалося добитися результату. Розроблена Девидом Раффнером і Девидом Гриером система складається з множини накладених один на одного Беселевих променів, які не розсіюються і здатні до самовідновлення після часткової обструкції. Це дозволяє тягнути і штовхати мікроскопічні об’єкти.

«Ці оптичні конвеєри мають варіації періодичної інтенсивності уздовж їх осей, які діють як високоефективні оптичні пастки для об’єктів мікронних величин», — стверджують учені в дослідженні.

Розроблений дослідниками тягової промінь схожий на концепт, що зародився в науковій фантастиці, — транспортування відбувається за допомогою одного променя, а не за допомогою системи випромінювачів. «У оптичних конвертерів цього типу є потенціал, щоб перевершити оптичні пінцети, які не завжди можуть стабільно захопити об’єкт», — відмічають Раффнер і Грег.

Команда дослідників активно працює над поліпшенням свого приладу. Учені розраховують посилити яскравість випромінювача, щоб збільшити швидкість транспортування.

Comments are closed.