глава Microsoft похвалив Синофски, що пішов, а Google створив модель Чумацького шляху

Стів Балмер прокоментував зміни в керівництві Microsoft. Глава технологічного гіганта дав інтерв’ю засновникові соціальної мережі LinkedIn і успішному венчурному інвесторові Рейду Хоффману. Перше з моменту того, що розбурхав галузь звільнення Стівена Синофски, лідера розробки Windows 8 і облаштувань Surface.

У IT- пресі ходили чутки про те, що Синофски покинув компанію через особистий конфлікт з Балмером. Глава Microsoft, втім, ні словами, ні поведінкою цю версію не підкріпив — навпроти, дав заслугам Синофски високу оцінку:

«Стівен повинен робити в житті те, що він хоче. Але скажу, що його вклад в Microsoft навряд чи порівняється з внеском якого б то не було іншого професіонала у розвиток якої-небудь компанії».

У інтерв’ю прозвучали різкі висловлювання на адресу конкурентів Microsoft. «Екосистема Android дещо дика і беcконтрольная — c точки зору її уязвимостями перед вірусами і методу завантаження додатків. Екосистема Apple же навпроти — знаходиться під дуже суворим контролем і в той же час продається за дуже високою ціною. У Росії, наприклад, iPhone коштує 1000 доларів. Тому наше завдання — дати користувачам високу якість за меншу вартість при захищенішій, але не тотально контрольованій системі», — заявив Балмер.

Балмер також побічно відповів на критику глави Apple Тіма Кука, який визнав гібрид планшета і ноутбука Microsoft Surface складним і незрозумілим.

«Коли людині показують Surface, він зазвичай просто говорить: «Ооо»!. Він схожий на планшет, планшет — це добре, але його можна поставити в док-станцію і тут же перетворити на ноутбук. Мені не здається, що в цьому є щось не те — навпроти, це прекрасна ідея. У вас є величезний вибір форм-факторів з щонайширшою різноманітністю додатків», — сказав Балмер.

Глава Microsoft також натякнув, що компанія продовжить освоювати самостійне виробництво заліза :

«У нашій стратегії сталося зрушення, хоча я не назвав би це кардинальним поворотом. Я упевнений, що в найближчі 5 років велику частину пристроїв під Windows 8 як і раніше робитимуть наші партнери. При цьому абсолютно очевидно, що для нас об’єднання софтвера і заліза представляє великий простір для інновацій. І цей простір явно не обійдеться без присутності Microsoft».

***

Google створив модель Чумацького шляху. Вона розроблена у вигляді веб-застосування для браузеру Chrome, але працює і в інших оглядачах. Проект побудований за допомогою мережевих технологій WebGL, CSS3D і Web Audio.

Керівництво Google, як і багато інших підприємців Кремнієвої долини, давно захоплене космосом. Компанія проносить цю тему через цілу серію продуктів — тут можна, наприклад, згадати інтерактивну карту сузір’їв Google Sky. При цьому жоден з проектів спочатку не був спрямований на отримання прибутку.

Чумацький шлях — галактика, в якій знаходиться Сонячна система і Земля. Тут, за різними оцінками, розташовані від 200 до 400 мільярдів зірок. Google показав 100 000 з них.

За допомогою мишки або трекпада користувач може вчинити віртуальний космічний тур. Наблизивши карту, можна побачити орбіти планет, Сонце і так звану хмару Оорта на периферії Сонячної системи. При наведенні курсора на окремі зірки на екрані з’являються їх назви, а при кліці — довідкова інформація про небесні тіла: розміри, яскравість, сила тяжіння. При віддаленні зображення на екрані відображається панорама усього Чумацького шляху.

Для визначення координат зірок Google використав дані NASA і Європейського космічного агентства. Детальна інформація про зірки узята з Вікіпедії. У компанії попередили, що загальний вигляд галактики візуалізований приблизно. Втім, в масштабах усього всесвіту це навряд чи буде помітно — за дуже приблизними підрахунками в ній існує декілька сотень секстильйонів зірок.

Comments are closed.