Тачскрини зможуть розрізняти дотики нігтів і пальців

У міру того, як смартфони набирали популярність, ми звикли використати кінчики пальців, щоб управляти сенсорними екранами за допомогою різних жестів. Проте їх кількість можна істотно розширити, якщо до управління смартфоном підключаться не лише подушечки пальців, але і нігті і навіть суглоби.

Втіленням цієї ідеї в життя займається стартап під назвою Qeexo. Незвичайна технологія дістала назву FingerSense. Завдяки ній можна буде, приміром, торкнутися екрану нігтем, і апарат інтерпретує таке торкання інакше, ніж торкання подушечкою пальця. Наприклад, можна буде потрапити в швидке меню(аналог правого клика мишкою). Велика кількість можливостей відкриється перед творцями мобільних ігор і додатків — з’являться нові, незвичайні способи управління.

Компанія Qeexo була заснована Крісом Харрисоном і Джулією Шварц, випускниками Університету Карнеги-Меллон. Спочатку метою проекту було навчити сенсорні екрани визначати різні типи стилусов. Проте з часом стилуси втратили актуальність, і молода компанія перемкнулася на дослідження розширеного сенсорного управління.

Відколи Apple випустила в 2007 році iPhone, управління пальцем стало стандартом для усіх сучасних смартфонів. Проте для деяких дій класичні тач-функции не занадто-то адаптовані. Приміром, на багатьох апаратах не так те просто скопіювати і вставити текст. Тут-то і прийде на допомогу нова технологія, що розширює кількість команд, які можна ввести в смартфон, не прибігаючи до меню, що відкриваються.

Суть технології проста: компанія Qeexo пропонує використати в смартфонах аккустический сенсор, який уловлюватиме вібрації від різних типів дотиків до екрану(тобто, просто прислухатися до характеру дотиків).

Розробники технології створили декілька застосувань, що демонструють можливості їх винаходу. Приміром, невеликий графічний редактор, в якому пропонується малювати пальцем, а стирати намальоване суглобом. Журналістів найбільше зацікавила модифікація гри Fruit Ninja, в якій треба знищувати кокоси суглобом пальця, різати банани нігтем і так далі.

Журналісти Technology Review вважають, що може пройти немало часу, перш ніж нова технологія стане популярною. Аналітик Бен Баярин відмітив, що люди звикли до використання класичних тачскринов, і не захочуть вчитися чомусь новому. На його думку, для перетворення на новий стандарт технологія Qeexo повинна зацікавити не лише виробників смартфонів, але і розробників додатків.

«Треба створити нову екосистему, що складається з безлічі елементів. Я б сказав, що це займе не менше декількох років», — резюмував експерт. Зараз компанія веде переговори з виробниками смартфонів. Qeexo сподівається, що їх технологія з’явиться в усіх сучасних гаджетах впродовж року.

Comments are closed.