«Пташку» не жаль. Вивчаємо альтернативні Twitter- клієнти

Офіційний клієнт Twitter для Android- смартфонів влаштовує далеко не усіх: хтось називає його занадто простим, комусь потрібна підтримка інших соцсетей, а інші скаржаться на недолік функціонала. Ті, хто невдоволений канонічним застосуванням, можуть знайти альтернативу в Google Play, проте політика Twitter по відношенню до чужих «птахів» останнім часом стає все жорсткіше.

Найяскравішим прикладом служить історія з TweetDeck. Ця програма, що вийшла в 2008 році, спочатку була «заточена» тільки під Twitter, але пізніше до неї додалася інтеграція з аккаунтами в Facebook, LinkedIn, MySpace, Foursquare і інших соцсетях. Також TweetDeck почав підтримувати багато платформ, включаючи iOS, Android, Windows, Mac OS X і браузер Chrome.

З часом TweetDeck став настільки популярним(до червня 2009 року його доля серед інших Twitter- клієнтів складала 23%), що компанії Діка Костоло не залишалося нічого іншого, як купити конкурента. Про угоду було оголошено в травні 2011 року. Поглинання, з чуток, обійшлося Twitter в 40-50 мільйонів доларів.

Оформивши купівлю, Twitter по-тихому «убила» програму-суперницю. Зовсім скоро компанія випустила нову версію TweetDeck, яка, на велике розчарування багатьох, виявилася позбавлена підтримки LinkedIn, Google Buzz, Foursquare і MySpace, а також середовища розробки Adobe AIR, кроссплатформенность, що забезпечує.

Крім того, з TweetDeck був прибраний вбудований перегляд YouTube- роликів, можливість змінювати ширину колонок, додавати/видаляти користувачів не виходячи з клієнта і перетягувати картинки в «статусний» рядок. Хвилю обурень викликала відмова від «сокращалки» deck.ly, яка дозволяла відправляти твити довше 140 символів. TweetDeck для мобільних платформ Android і iOS востаннє оновився восени 2011 року, і відтоді нові версії не виходило.

Покінчивши з TweetDeck і ясно давши зрозуміти, що Twitter не любить популярних програм від сторонніх компаній, що відтягують аудиторію і рекламні долари, компанія взялася за «задушення» інших клієнтів. У серпні 2012 року компанія анонсувала API версії 1.1 — інтерфейс, через який розробники дістають доступ до бази цих мікроблогів.

Нові правила сильно обмежують в правах сторонніх розробників : тепер творцям нових застосувань, що копіюють базовий функціонал офіційного, заборонено мати понад 100 тисяч юзерів, а перевищити ліміт вони можуть тільки з дозволу Twitter. Крім того, компанія обмежила число запитів до API на одного користувача, ввела вимоги до зовнішнього вигляду твитов, обов’язкову аутентифікацію по OAuth, а також відмовилася від RSS, XML і Atom.

Розробники сприйняли зміни у багнети. Вони заявили, що тепер Twitter зможе перекрити кисень будь-якій сторонній програмі, вирішивши, що вона порушує правила сервісу. API 1.1 набуде чинності з 5 березня 2013 року.

Проте, розробники не сумують і продовжують намагатися створити щось краще, ніж офіційне застосування. Які альтернативи є «пташиному» клієнтові, вирішили з’ясувати Вести.Хайтек.

Plume

Plume(колишній Touiteur) — простий і швидкий клієнт для новачків, в якому є все, що треба: підтримка декількох аккаунтів, стрічки Facebook, превью картинок і вбудований браузер. Також є окремі кнопки, що дозволяють швидко додати хештег, згадка або скоротити посилання за допомогою сервісу bit.ly.

Приховати певних користувачів, додатки або твити з конкретними фразами(наприклад, #NowPlaying або #iTunes) допоможуть фільтри. Стовпці(«Стрічка», «Згадки», «Повідомлення», Facebook, «Обране» і інші) можна настроїти під себе, додавши потрібні або прибравши зайві.

Для завантаження фотографій Plume підтримує хостинги Lockerz, Twitter, Twitpic, Plixi, YFrog, Posterous, Mobypicture і MyPict.me. Програма важить майже 4 мегабайти і досить вимоглива до «заліза», тому для продуктивної роботи з нею бажано мати смартфон попотужніше.

Мінусів, проте, теж вистачає. Деякі скаржаться на те, що стрічка іноді довільно «сповзає» вниз при виконанні якої-небудь дії(на Galaxy Nexus таку проблему помічено не було), не з першого разу відкриваються ролики YouTube, а самому відео завантажувати не можна.

Рейтинг в Google Play : 4,2/5(50 031 оцінка);
Інші платформи: немає; оптимізований для Android- планшетів;
Ліцензія: безкоштовно; є преміум-плагін, що відключає рекламу(150 рублів).

TweakDeck

TweakDeck замислювалася як альтернатива TweetDeck. Програма може бути корисна SM- менеджерам, яким доводиться працювати з аккаунтами в різних соцсетях. Окрім Twitter, клієнт можна інтегрувати з обліковими записами в Facebook, Foursquare і Google Buzz(«Жива Стрічка», яка з жовтня більше не працює). Є перевірка оновлень за часом(від 3 хвилин до 6 годин, або вручну) і вбудовані карти Google. Реклама відсутня.

Проект, на жаль, веде всього одна людина — Пол О’Брайен, який окрім TweakDeck підтримує ще сім інших застосувань. Ймовірно, саме тому програма не оновлювалася з серпня.

Розробник попереджає, що інтеграція в Facebook іноді може працювати некоректно. У такій ситуації він радить спочатку відключити, а потім додати аккаунт соцсети наново. Крім того, недоступні виджети, якщо програма встановлена на карту пам’яті SD. Також не можна перемикатися між аккаунтами, тому усі оновлення потрапляють в одну стрічку.

Рейтинг в Google Play : 4,3/5(2 250 оцінок);
Інші платформи: немає;
Ліцензія: безкоштовно.

Echofon

Новачок серед альтернативних Twitter- клієнтів. Усі потрібні функції в наявності: окремі потоки для різних аккаунтів, вбудовані в стрічку картинки, геометки, деревовидні діалоги і зручні виджети. Програма оптимізована для розширеної панелі повідомлень в Android Jelly Bean, так що прочитати або відповісти на твит можна не відкриваючи самого застосування.

Відверто дратує миготливий рекламний блок у верхній частині стрічки, у зв’язку з чим, ймовірно, пов’язаний не дуже високий рейтинг в Google Play. Відключити оголошення можна тільки в платній версії. З мінусів — відсутній перегляд локальних трендів, твити поблизу показуються некоректно.

В майбутньому творці Echofon обіцяють додати фільтри, звуки повідомлень, що настроюються, і вбудованого переглядача картинок. Користувачам з Росії Echofon недоступний в магазині Google(і невідомо, чи стане в майбутньому), так що APK- файл доведеться завантажувати і встановлювати вручну з офіційного сайту.

Рейтинг в Google Play : 3,7/5(146 оцінок);
Інші платформи: iOS;
Ліцензія: безкоштовно; є Pro- версія без реклами(150 рублів).

HootSuite

Twitter- клієнт для професіоналів. Новачка може відлякати наявність складних на перший погляд функцій. За допомогою HootSuite для Android можна управляти не лише мікроблогами, але і аккаунтами в Facebook, LinkedIn і Foursquare.

Безкоштовна версія для Android включає підтримку до 5 профілів в різних соцсетях, відкладену публікацію твитов(за розкладом), окремі вкладки для хештегов і пошукових запитів, «сокращалку» owl.ly, вбудовану статистику і багато що інше. Також можна шукати твити, які були відправлені недалеко від вас.

До недоліків HootSuite можна віднести відсутність виджетов для робочого столу, незамінну колірну схему і «недопиляну» версію для планшетів.

Рейтинг в Google Play : 4,2/5(34 193 оцінки);
Інші платформи: веб-версія, iOS, BlackBerry;
Ліцензія: безкоштовно; тариф за платну версію — від 10 доларів в місяць.

TweetCaster

Найпопулярніший Twitter- клієнт для Android. TweetCaster заслужив майже 400 тисяч відгуків від власників «гуглофонов», причому більше половини з них виставили йому максимальну оцінку.

Головна «фішка» TweetCaster — функція Zip It, що дозволяє тимчасово «сховати» твити від певних користувачів, не видаляючи їх з друзів. Є підтримка сервісів для закачування фотографій(img.ly, MobyPicture, imgur, TwitrPix та ін.), відео(Telly) і скорочення URL- адрес(t.co, bit.ly, is.gd і po.st).

Крім того, можна групувати людей в смарт-списки, зберігати посилання в Instapaper для читання в офлайне і відправляти повідомлення в Facebook. Доступні 12 тем оформлення, але проте дизайн залишається трохи дитячим.

Просунутим користувачам творці TweetCaster пропонують перейти на Pro- версію. У ній відключена реклама і є функція Search Party, що дозволяє шукати твити в згадках, обраному або стрічці конкретного юзера.

Рейтинг в Google Play : 4,4/5(393 956 оцінок);
Інші платформи: iOS, Windows Phone, BlackBerry і bada; адаптований для Android- планшетів;
Ліцензія: безкоштовно; Pro- версія коштує 160 рублів.

Twicca

Twicca — мабуть, найстильніший Twitter- клієнт. Особливості програми : геометки, колірні ярлики, можливість прикріплювати відео(via.me), завантажувати іконку профілю, фільтрувати твити, блокувати користувачів, а також бачити світові і локальні тренди. До не менш важливих достоїнств слід віднести чорно-біле забарвлення і красиві іконки.

Вміст твита можна відправити практично до будь-якого стороннього сервісу, встановленого на смартфон : Dropbox, Evernote, GMail, Any.Do, Google+, СМС і так далі «Колоночного» інтерфейсу в Twicca немає, тому щоб перемикатися між вкладками і повертатися назад, доводиться виконувати багато зайвих рухів.

Розширити функції програми можна за рахунок плагінів(перекладач, фотохостинги twitpic і Hatena Fotolife, пошукова система buzztter і деякі інші). Підключити до Twicca обліковий запис іншої соцсети не можна, а підтримка другого аккаунта є тільки в закритій бета-версии.

Рейтинг в Google Play : 4,5/5(45 383 оцінки);
Інші платформи: немає;
Ліцензія: безкоштовно.

Falcon

Клієнт, реалізований у формі виджета. Можна відображати твити у вигляді списку або сітки, дивитися тренди, настроювати завантаження «важкого» контенту тільки по W — Fi з метою економії трафіку, міняти теми, кольори і розмір тексту. У іншому Falcon дублює функції офіційного застосування.

Підійде, якщо вам треба оперативно відправляти і отримувати твити. Про непрочитані повідомлення підкаже лічильник у верхньому лівому кутку. Натиснувши на іконку із зображенням сокола, можна відкрити будь-який з розглянутих вище клієнтів. Програма підтримує смартфони з Android 3.0 і вище.

Рейтинг в Google Play : 4,7/5(1 159 оцінок);
Інші платформи: немає;
Ліцензія: безкоштовно.

Comments are closed.