Небезпечний Інтернет: сайт шантажує «порнозірок мимоволі»

У епоху «поляроїда» потурбуватися про приватність зроблених за щільно закритими дверима спальні фотографій було просто, досить було сховати знімки в надійному місці. Але в століття цифрових камер, смартфонів і Інтернету у грайливої фотосесії можуть бути дуже серйозні наслідки.

Фото дуже особистої властивості, які початкуючі майстри еротичної зйомки вважали за краще б нікому не показувати, легко скопіювати, переслати, або викрасти з комп’ютера. Тепер загроза зросла ще сильніше — в Мережі з’явилися сайти, що намагаються запрацювати на публічному приниженні невдалих «героїв» домашньої порнографії.

Одним з перших подібних ресурсів став IsAnyoneUp. Сайт, пише ArsTechnica, пропонував тим, що усім, що бажають присилати чужу «обнаженку». Для більшого приниження зображених на знімках разом з фотографіями розміщувалися їх імена і міста проживання. Творець ресурсу Хантер Мур заробляв щомісячно тисячі доларів, розміщуючи рекламу, і здобув в США широку популярність, ставши героєм декількох телешоу.

Врешті-решт обурена громадськість добилася закриття IsAnyoneUp, але на зміну йому прийшли десятки інших. Один з них, що доповнив початкову концепцію ще більше безсовісною бізнес-ідеєю — IsAnybodyDown. Контент у сайту аналогічний — прислана скривдженими коханцями, обдуреними екс-подружжям і просто «невідомими доброзичливцями» обнаженка за участю простих американців.

Вказуються імена і навіть зразкові адреси жертв, а на видному місці красується банер: «Приберіть мене з цього сайту»!. Кликнувши по ньому, відвідувач потрапляє на ресурс нібито незалежної команди «Takedown Hammer», що обіцяє за 250 доларів з 90-процентною гарантією(sic!) видалити з IsAnybodyDown «компромат».

Адвокат Марк Рандацца оголосив «сайту-шантажистові» війну. Юрист стверджує, що має в розпорядженні докази наявності зв’язку між IsAnybodyDown і що нібито бореться за інтереси «ненавмисних порнозірок» Takedown Hammer — обоє належать ініціативній молодій людині на ім’я Крейг Бритейн. Рандацца має намір засудити його, правда, не за труднодоказуемий шантаж, а за очевидніше порушення авторського права. Представляти інтереси своїх клієнтів він готовий безкоштовно.

Comments are closed.