Android- дредноут. Sony Xperia acro S

Більшості захищених від води і пилу смартфонів доки нічим порадувати просунутих користувачів — у них невеликі екрани, слабкі процесори, невражаючі камери. Тим цікавіше виглядає виключення з правил — практично флагманський Sony Xperia acro S.

Зовнішність, ергономіка
Xperia acro S — смартфон масивний, але, на відміну від інших моделей Sony, тут ця масивність цілком виправдана захистом від стихій. Зовні acro S продовжує тему дизайну, закладену Xperia S і продовжену Xperia ion — така елегантна цеглина. Правда, грані задньої кришки округляють сильніше, через що апарат комфортно лежить в руці незважаючи на товщину. Вона складає без малого 12 мм, висоту — 126 мм, ширину — 66. Вес у смартфону грунтовний — 147 грам.

З передньою панеллю все зрозуміло — це скло, задня кришка і окантовка дисплея, що захищає його при падінні під невдалим кутом, зроблені з приємного і рогача пластика soft touch. Цікаво, що на задній панелі є присутнім зелений гурток логотипу SonyEricsson, мабуть, це останній апарат, що нагадує про того, що припинив існування альянсі. Над екраном, як і належить, написане Sony.

Кнопка включення/блокування розташована на мій погляд зручно, на правому ребрі. Ось тільки сама вона невелика і для спрацьовування її доводиться з силою вдавлювати подушечкою великого пальця. Качелька гучності «поїхала» вниз, ближче до кнопки камери, що незручно. Сама кнопка камери більше кнопки включення і натискається легше.

Взагалі, враховуючи зростання популярності мобільної фотографії, не можна не вітати наявність такої клавіші. Для її використання не треба розблоковувати телефон, досить довгого натиснення. Плюс цього рішення — в можливості зробити знімок за пару секунд. Мінус — в тому, що час від часу апарат робитиме такі знімки сам по собі, в результаті випадкових натиснень в кишені або сумці.

Системних кнопок всього три — «назад», «додому» і «меню», і розташовані вони в найбільш логічному і зручному порядку, що робить управління апаратом зручніше, ніж тим же Xperia ion. Ось тільки для використання смартфону в темряві доведеться заучувати, де яка кнопка — підсвічують тільки маленькі точки під ними, але не самі майданчики з малюнком сенсорних клавіш.

Три порти — micro USB, 3,5 мм для навушників, microHDMI — розташовані на верхньому торці трубки і закриті герметичними заглушками. Аналогічно захищені слоти для microSD і стандартної «великої» SIM- карти на лівому ребрі. Щільно вставляти заглушки місць критично важливо, якщо ви збираєтеся піддавати смартфон дії стихій. Клас захисту апарату(IP57) дозволяє занурювати його у воду на глибину до метра строком до півгодини, від пилу Xperia acro S також надійно захищений.

Враховуючи, що цей апарат, як і переважна більшість інших Android- смартфонів, при активному використанні доведеться заряджати щодня, украй до речі припав кредл-зарядка, що поставляється в комплекті. Виглядає він, як і сам апарат, не дуже елегантно, зроблений з простого чорного пластика, але річ украй зручна. Можна поставити його на робочому столі або прикроватной тумбочці і забути про постійне відкривання-закривання заглушки microUSB порту. Річ у тому, що зарядка в кредле здійснюється через зовнішні контакти на лівому ребрі корпусу. Ось би ще був передбачений аудіовихід, але такої розкоші від комплектного аксесуара чекати не варто.

Незважаючи на рекордну для сучасних флагамнов товщину і досить велику діагональ екрану, Xperia S досить комфортно лежить в руці. Звичайно, це не iPhone, але управлятися з ним однією рукою помітно зручніше, ніж масивними «флагманами» конкурентів з діагоналями 4,5 дюйми і більше або теж масивним Xperia ion. Виглядає смартфон не дуже елегантно, але «захищеній» моделі це, мабуть, можна пробачити. У мене на тісті була чорна модель, можливо, біла виглядає краще. У рекламних матеріалах ще фігурує рожева, але вона, мабуть, за межі Японії(початково це модель саме для японського ринку) так і не вибралася, і слава богу.

Екран, мультимедіа
Дисплей тут такий же, як в Xperia S — 4,3 дюйми, LCD, дозвіл 1280 на 720 точок(приблизно 342 пікселі на дюйм). Смартфон оснащений фірмовою технологією Mobile Bravia Engine, що робить фото і відео більше насиченими. При цьому неприродно соковитими, як на AMOLED- екранах Samsung, кольори при цьому не здаються. Дисплей дуже чіткий, з нього легко і приємно читати, чорний колір досить глибокий, перенесення кольорів приємне. Максимальна яскравість цілком достатня, ось тільки автоматичного підстроювання яскравості немає — мабуть, виробник заощадив на відповідному сенсорі. Зате під склом зліва від розмовного динаміка сховався світлодіод, який спалахує червоним при падінні заряду батареї до 15% і зеленим, коли зарядка пристрою завершена.

Окрім стійкого до подряпин і розколюванню скла екран про всяк випадок захищає непомітна плівка. За бажання її можна зняти. Особисто я б, будь смартфон моїм, зняв — мені здається, із-за плівки іноді не спрацьовує сенсор. Той же самий недолік я спостерігав і у багатьох інших апаратах Sony останніх півтора років. У будь-якому випадку, через півроку-рік плівка помітно подряпається і її доведеться викинути.

У апарату відмінна камера. Мегапікселів тут для смартфону вище за дах — 12, але така щільність сенсора на якості, начебто, негативно не позначається. Суб’єктивно мені здалося, що камера знімає навіть краще, ніж в Xperia S, хоча сенсор начебто той же. Можливо, поліпшили програмні алгоритми обробки даних з матриці. Перенесення кольорів досить природне, камера може автоматично визначати якість зйомки(документ, макро, захід, і тому подібне), цілком пристойні знімки виходять і в приміщенні при електричному світлі.

Не можу не відмітити і якісний зовнішній динамік — його цілком вистачає, щоб переконливо озвучити уранішній похід в душ(заразом можна буде випробувати водозахист). Екран, до речі, добре відгукується і на натиснення мокрими пальцями. Інший варіант — подивитися кіно, лежачи у ванні, тільки доведеться викачати підтримувальний AVI і MKV сторонній плеєр. Чи увіткнути навушники і послухати вбудоване FM- радіо. Штатна гарнітура непогано грає, на дроті є невеликий пульт управління. Ось тільки мої вуха, мабуть, категорично не сумісні з продукцією Sony — будь-які «затички» від японської фірми вивалюються, який би з трьох розмірів вкладишів я не використав. Пора компанії узяти приклад з Apple і виміряти десяток-другой тисяч вух, можливо, сумісність зросте.

Начинка, продуктивність
По продуктивності Xperia acro S не чемпіон, але один з лідерів. Смартфон побудований на чіпі Qualcomm MSM8260 Snapdragon — це двоядерний процесор, працює на частоті 1,5 ГГц. Графіку обробляє чіп Adreno 220. У телефону 1 ГБ оперативки і 16 ГБ вбудованої пам’яті, з яких 11 доступні користувачеві, є слот microSD(до 32 ГБ). Усе це дозволяє смартфону, хоча і поступаючись флагманам Samsung, HTC і LG, на ура справлятися з будь-якими сучасними завданнями, включаючи самі просунуті 3D-игри. Виключенням можуть стати лише іграшки, спеціально оптимізовані під чіпи Nvidia Tegra 3.

Апарат працює на Android 4.0.4. Це вже давно не найсвіжіша версія мобільної платформи Google. Оновлення до більше свіжіше Jelly Bean(неясно, версії 4.1 або 4.2) обіцяне виробником в першому кварталі 2013 року. В принципі, до софтвера апарату нарікань немає, інтерфейсна надбудова Sony одна з найпристойніших на ринку. Хіба що штатна виджети погода і годинника в порівнянні з конкурентами досить непоказні. На смартфон предустановлени ряд додатків, вибір яких свідчить про «серйозне», «ділове» позиціонування. Зокрема, це «хмарний» органайзер заміток Evernote і файл-менеджер Astro.

Висновки
Від сучасної смартфонной лінійки Sony враження досить змішані — дуже багато апаратів, кожен позиціонується трохи інакше, у кожного свої більш менш серйозні вади. Наприклад, Xperia Go міг би бути усім хороший, але в нього вирішили поставити абсолютно непристойний за сьогоднішніми мірками екран. Xperia ion — елегантний і продуктивний, але жахливо масивний. На мій погляд, Xperia acro S — краще, що на сьогодні можна купити із смартфонів Sony(обмовлюся, що новинки Xperia TX і Xperia V доки не надходили у продаж і я їх не тестував). Цей пристрій не для усіх, наприклад, навіть у білому корпусі його складно представити у витонченій жіночій руці. Але по сукупності достоїнств вийшов один з кращих Android- апаратів, найзахищеніший з продуктивних і найпродуктивніший із захищених. Плюс, з відмінною камерою. Якщо хочеться серйозний чоловічий смартфон, який не треба ховати від дощу або носити на пляж загорнутим в поліетиленовий пакет, Xperia acro S — саме те. Коштує апарат від 15 000 рублів, це якщо брати «сіру» версію. Смартфон з офіційною російською гарантією виробника обійдеться в суму від 18 000 рублів. Ціна «сірої» версії порівнянна з «сірими» ж флагманами Samsung і HTC, вона лише трохи нижче. А ось апарат з офіційною гарантією продається помітно дешевше аналогічних «білих» Galaxy S III або HTC One X(не кажучи вже про трохи «прокачану» його варіацію, HTC One X+).

Плюси:
Захищений корпус
Чіткий і красивий екран
Доступна ціна при відмінній продуктивності
Хороша камера

Мінуси:
Дрібні незручності управління(кнопка включення-блокування, що іноді не спрацьовує із-за плівки тачскрин)
Когось може не влаштувати «цегляний» дизайн
У комплекті немає кабелю HDMI

Comments are closed.