Альянс Facebook і Yahoo загрожує революцією на ринку пошуку

Компанія Yahoo і соціальна мережа Facebook можуть укласти угоду в області інтернет-пошуку, щоб потіснити Google. Переговори про створення альянсу ведуть глава Yahoo Марисса Майер і Шерил Сендберг, головний операційний директор Facebook. Цікаво, що обоє вони раніше були співробітницями пошукового гіганта(Сендберг пішла з компанії у березні 2008 року, а Майєр — в липні 2012-го).

Про намір Yahoo і Facebook укласти альянс пише The Telegraph, посилаючись на обізнані джерела. Деталі угоди не уточнюється. Від потенційної угоди можуть виграти обидві сторони: технології Yahoo допоможуть Facebook ефективніше націлювати рекламу, а у розпорядженні компанії Майєр виявиться мільярдна аудиторія соцсети.

Google — не єдина компанія, яка може постраждати від альянсу Yahoo/Facebook. Велика вірогідність, що перешкодою на шляхи Yahoo виявиться Microsoft, з якою вона уклала угоду в 2009-му. За умовами контракту, розрахованого на 10 років, софтверний гігант відкрив своєму партнерові технологію Bing, а Yahoo зайнялася продажем пошукової реклами.

Про плани Facebook поліпшити пошук раніше говорив глава компанії Марк Цукерберг. Більше того, соцсеть теж зв’язують теплі стосунки з Microsoft

У вересні Цукерберг заявив, що Facebook «в деякій мірі» має намір увійти до бізнесу інтернет-пошуку. Він пообіцяв, що буде поліпшений пошук по статусах, замітках, додатках, відеороликах і іншому вмісті на сайті, а також по контенту в Мережі, який був відмічений кнопкою Like.

Зараз пошук по Facebook грунтується на тій же технології Bing. Він дозволяє знаходити друзів і сторінки брендів, але нездатний обробляти складні запити.

Цього року стосунки між Yahoo і Facebook розвивалися зі змінним успіхом. Спочатку вони були близькими партнерами, проте навесні між ними розгорівся скандал. Холдинг звинуватив соцсеть в крадіжці декількох важливих технологій, що стосуються онлайн-реклами, персоналізації веб-сторінок і налаштувань конфіденційності.

Facebook відповіла зустрічним позовом, заявивши, що було порушено десять її патентів. Але вже до літа сторони уклали перемир’я, ставши ще тісніше співпрацювати в області онлайн-контенту.

Comments are closed.