Дослідження: геймери справляються з операціями не гірше хірургів

Багато батьків докоряють своїм дітям за те, що вони бездарно проводять час, граючи в приставку. Проте нове дослідження учених медичного факультету Техаського університету показало, що завдяки відеоіграм підлітки можуть в майбутньому стати по-справжньому кваліфікованими хірургами.

Учені довели, що годинник, проведений з джойстиком, покращує координацію рухів, завдяки чому молоді хирурги-геймери набагато краще управляються з передовими хірургічними роботами.

Дослідження ставило своєю метою визначити розвиваючий ефект, який відеоігри роблять на гравців. «Почалася нова ера»! — затверджує Самі Килич, глава проекту. Він вирішив провести дослідження після того, як побачив, що його син з легкістю узяв під контроль учбового операційного робота, пише Ars Technica.

«Роботизована хірургія стала проривом в медицині зовсім нещодавно. Більшість лікарів просто ще не навчилися управляти цими пристроями. Зараз нам треба якимсь чином навчити їх», — пояснює Килич.

Група лікарів з Техаського університету змагалася з школярами і студентами коледжів в серії тестів. Хірургічно навички студентів середньої школи, які грали в приставку в середньому дві години в день і студентів коледжів, які проводили за грою до чотирьох годин в день, приблизно дорівнювали навичкам провідних лікарів університету, а за деякими параметрами навіть перевершували їх.

«Більшість кваліфікованих лікарів ніколи не вивчали роботизовану хірургію в медичній школі, у них просто немає необхідних навичок, — стверджує Килич, — Як ми бачимо, студенти з великим зорово-просторовим досвідом і хорошою координацією здатні користуватися робо-устройствами інтуїтивно. Нам слід наново обдумати, яким чином навчати це покоління».

Comments are closed.