«ексгумація» MeeGo і продаж Color

Фінни хочуть повернутися на ринок мобільних операційних систем. Знехтувана в Nokia MeeGo, представлена на єдиному у світі апараті, — Nokia N9, була практично «ексгумована» компанією Jolla. Цю невелику фірму організували, власне, розробники MeeGo, Nokia, що покинули, і в середу вони представили свою нову систему і виклали у вільний доступ увесь інструментарій для розробників. Операционка абсолютно безкоштовна, і називається Sailfish — в перекладі на російський «Риба-вітрильник». Назва явно з натяком: по-перше, це найшвидша риба у світі. По-друге, риби цього сімейства дуже агресивні і здатні потопити навіть досить великі судна, якими в Jolla, очевидно, вважають iOS, Android і Windows Phone.

Як заявляють самі розробники, вони створили найбільш досконалий призначений для користувача інтерфейс з усіх існуючих. Основну ставку зробили на багатозадачність і управління фоновими застосуваннями з мінімальним доглядом від стартового екрану. При цьому, як і в MeeGo, використовується маса дуже незвичайних жестів, до яких користувачеві звичайного смартфону доведеться звикати, наприклад, до тривалих торкань і викликів різних меню і додатків з різних кутів екрану. Так, щоб повернутися з відкритої програми на робочий стіл, просто натиснути одну кнопку не вийде. Власне, на лицьовій панелі представленого демо-аппарата взагалі немає ніяких кнопок. Доведеться «витягати» стартову панель від краю дисплея. Втім, розробники стверджують, що це швидше і «органічніше». В цілому, інтерфейс схожий на усіх помалу: від Android — стартовий екран з виджетами, від Symbian — планка доступу до телефону, камери, пошти і браузеру, від MeeGo — меню додатків з круглими значками на чорному фоні.

Але найвитонченіший хід розробників торкається додатків. Пам’ятаючи проблеми з предком, MeeGo, що страждав серйозним дефіцитом якісних програм, творці Sailfish зробили так, що на новій операционке запускаються додатки від Android. Не все, але, як запевняють, багато. Правда, при цьому не уточнюють, чи дозволив таке паразитування Google — доступу до магазину Google Play доки, мабуть, немає. А ось з виробниками «заліза» в Jolla вже домовилися: перші смартфони на Sailfish будуватимуться на чіпсетах компанії Ericsson. Як обіцяють, серійні апарати з’являться вже навесні 2013 року.

* * *

Apple дійсно купив соціальну мережу Color, що провалилася. Чутки про це вже деякий час бродять по мережі, і ось — перше підтвердження. І дуже незвичайне. Воно з’явилося в ході судових тяжб між керівниками Color. Один із засновників компанії звинуватив її нинішнього директора в краху підприємства. При цьому він заявив, що соцсеть провалилася, усі її активи перейшли Apple, а він, співавтор проекту, про це проінформований не був, тому, замість того, щоб продовжити роботу в компанії, пішов звідти, забравши відступні. Сума угоди з Apple, за різними оцінками, складає від двох до семи мільйонів доларів. Відмітимо, що на початку 2011 року, на хвилі захоплення фотосервісами, Color вважався перспективним стартапом. Тоді інвестори вклали в нього спільним рахунком більше 41 мільйона доларів — для нікому невідомого проекту ця сума здавалася просто божевільною. Ідея Color була досить цікавою. По суті, це звичайна соціальна мережа, створена для обміну фотографіями і відео. Тільки коло спілкування визначається не друзями-передплатниками, а географічним положенням. Фотографія, яку людина розміщує в Color, стає доступна усім користувачам додатка в межах ста метрів, незалежно від того, знайомі вони з фотографом або ні. Спочатку, як тільки додаток став доступний для Android і iOS, його викачали більше мільйона чоловік. Проте, через усього півроку, число користувачів Color ледве досягало ста тисяч. Зрозуміло, що при такій щільності населення ділитися фотографіями було просто ні з ким. Що має намір робити з купівлею Apple — доки невідомо. На сайті Color висить оголошення, що сервіс припиняє своє існування з 31 грудня поточного року.

Comments are closed.